Slovenski filmi na 75. filmski ediciji v Cannesu

13. maj 2022
Od 17. do 28. maja.

Letošnja edicija festivala bo potekala od 17. do 28. maja. V program Residence, ki je del programa Cinéfondation, je bila med šestimi mladimi, perspektivnimi režiserji, s svojim prvencem v nastajanju, z naslovom Fantasy, izbrana tudi slovenska režiserka Katarina Rešek – Kukla.

Celovečerni igrani film Fantasy izhaja iz nagrajenega kratkega filma Sestre, s katerim je zmagala na festivalu v Clermont Ferrandu, najpomembnejšem festivalu kratkega filma. Na 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu je za ta film prejela vesno. Fantasy izhaja tematsko in po konstelaciji likov enakega. V njem avtorica relevantno tematizira različne spolne identitete, na katere se običajno patriarhalno okolje odziva z odporom, kar nemalokrat vzpostavi konflikt tudi v družinskem okolju. Celovečerna forma omogoča več emotivnosti in subtilnih tonov, saj kot protagonistke nastopajo dekleta, ki šele začenjajo spolno živeti. Sina, Mihrije in Jasna so najboljše prijateljice v zgodnjih dvajsetih. Njihov fantovski življenjski slog jih pogosto spravlja v konflikte s fanti, ki jih dojemajo kot grožnjo. Pozornost deklet pritegne mlada transspolna ženska po imenu Fantasy, ki počasi očara dekleta, katerih poti imajo različne smeri. Producent filma v nastajanju je produkcijska hiša December, producentka pa Barbara Daljavec.

75. filmska tržnica v Cannesu pa bo potekala od 17. do 25. maja. Slovenski filmski center bo na njej predstavil tri slovenske celovečerne filme, od tega dva prvenca. Projekcije filmov so  letos namenjene zlasti kupcem in distributerjem, saj imajo vsi filmi prodajne agente. Slovenski filmski center se predstavlja v fizičnem paviljonu v sklopu  SEE paviljona in samostojno v sklopu spletnega paviljona za registrirane udeležence.

Projekcija filma Moja Vesna, prvenec režiserke Sare Kern, bo selektorjem na ogled preko spleta, v četrtek, 19. maja ob 11. uri. Film je imel svetovno premiero na letošnjem berlinskem festivalu.

Desetletna Moja živi v predmestju Melbourna z žalujočim slovenskim očetom in nosečo dvajsetletno sestro Vesno. Ker se ne more sprijazniti z materino nenadno smrtjo, se Moja raje pripravlja na rojstvo otroka, medtem ko se Vesna zapleta v lastne težave. Odločna in vedra Moja zaman upa, da bo Vesna sčasoma zapolnila praznino v njenem življenju, ki jo je za sabo pustila pokojna mama. Toda Vesna sili Mojo, naj sprejme dejstvo, da je njuna mati v resnici umrla, zaradi česar se odnosi med sestrama zaostrijo in ko se bliža rojstvo, se žalujoča družina še naprej drobi. Ko spozna Mirando in njeno nenavadno hčerko Danger – družino, ki se zelo razlikuje od njene – se Mojin svet začne odpirati.

V glavnih vlogah nastopajo slovensko-avstralska igralka Loti Kovačič, ki pred tem ni imela igralskih izkušenj, Mackenzie Mazur, priznani slovenski igralec Gregor Baković in Claudia Karvan, ena najbolj priznanih avstralskih igralk. V ustvarjalni ekipi so tudi slovenski snemalec Lev Predan Kowarski, montažerja Haim Tabakman in Hayley Miro Brown, oblikovalec zvoka Julij Zornik, scenografka Maddison Haywood in kostumografinja Ellen Stanistreet.

Producenti filma so: Rok Biček iz produkcijske hiše Cvinger Film in Gal Greenspan ter Sharlene George iz produkcijske hiše Sweetshop & Green iz Avstralije. V produkcijski ekipi so še koproducentka Katy Roberts, direktorici filma Ira Cecić in Rachel Forbes ter pomočnik režije Andy Pante.

Nastajanje scenarija je med drugim potekalo v okviru delavnice Torino Film Lab in Cannes Cinéfondation Residence, med postprodukcijo pa je bil film izbran za sodelovanje v programu First Cut Lab.

Drugi film, Kapa režiserja Slobodana Maksimovića, bo selektorjem preko spleta na ogled 17. maja ob 11. uri in v 22. maja, ob 13.45 uri, v dvorani F. Prvi slovenski božični film pripoveduje zgodbo devetletnega dečka Erika, ki mora zaradi problematičnih staršev živeti v mladinskem domu, in sedemletne Lučke, ki prihaja iz dobro situirane družine. Ker je božič, oba otroka upata, da se jima bodo izpolnile najbolj skrite želje. Erik bi rad božični večer preživel s svojimi starši, Lučka pa si zaželi mlajšo sestrico in psa. Po spletu okoliščin se srečata in skupaj doživita pravo božično pustolovščino, ki v eni sami noči prinese izpolnitev njunih želja, a ne čisto tako kot sta pričakovala.

V glavnih vlogah nastopata mlada Gaj Črnič in Kaja Podreberšek, ki se jima pridružujejo Ajda Smrekar, Mojca Fatur, Frano Mašković in René Štúr. V filmu igrajo tudi Klemen Slakonja, Zala Đurić Ribič, Mila Maksimović, Tilen Kolbe, Emil Kulović, Jernej Kuntner, Klemen Klemen, Jaka Fon, Lotos Vincenc Šparovec, Nina Valič, Primož Pirnat in številni drugi.

Scenarij za film je napisala Saša Eržen, direktor fotografije je Sven Pepeonik, producentka pa je Ida Weiss iz produkcijske hiše Senca Studio. Pri filmu sodelujejo tudi montažer Jurij Moškon, skladatelj Michal Novinski, scenografinja Mateja Medvedič, kostumografinja Carmen di Pinto, oblikovalka maske Eva Uršič, snemalec zvoka Arnaud Mellet in direktorji filma Matija Kozamernik, Stefan Milović in Tibor Keser.

Tretji film je trenutno na sporedu tudi v slovenskih kinematografih - Vesolje med nami koscenaristke in režiserke Rahele Jagrič Pirc. V Cannesu bo na ogled 23. maja, ob 12. uri, v dvorani E.  

Režijski prvenec je mladinska drama o odraščanju, postavljena v mestece Kostanjevica na Krki. Zgodba govori o 14-letnemu Kanadčanu Tobiju, ki z mamo Kristino za poletne počitnice pripotuje na obisk v Slovenijo, k babici Gizeli. Kristine že več let ni bilo v domače kraje, sedaj pa je prišla nenadoma in z veliko novico o razstavi, ki naj bi jo pripravila v lokalni galeriji. Tobi ni navdušen nad idejo, da bo počitnice preživel v tuji deželi, brez prijateljev in očeta. Slaba volja se stopnjuje, ko se prvič sreča z rasnimi predsodki lokalnih otrok. Edino svetlo točko mu predstavlja Tjaša, ki ga s svojo pustolovsko naravo zelo privlači. Njuno druženje ga pripelje do nenavadnega srečanja z oslepelim astronomom Hermanom, ki je prav tako kot Tobi “vaški izobčenec”.

Herman odpre Tobiju vrata pozabljenega observatorija, kjer mu s pomočjo svojega bogatega znanja o astronomiji podeli življenjske nauke, ki izvirajo v vesolju in se nanašajo na življenje na Zemlji. Zvezdni observatorij pa postane Tobiju tudi zatočišče, kamor beži ob novem spoznanju, da imata starša v zakonu težave in da je bila predhodno planirana Kristinina razstava pravzaprav izgovor za pobeg iz Kanade. V spletu intenzivnih čustev in dinamičnih dogodkov se morata tako Tobi, kot Kristina soočiti s perečimi odnosi, potlačenimi strahovi ter lokalno družbo, ki nanju gleda, kot da sta z drugega planeta.

V filmu igrajo: Kolja Chilima Budišin, Ivo Barišič, Manca Dorrer, Irena Mihelič, Alenka Kraigher, Aljaž Jovanovič, Aliash Tepina, Matic Jamar, Neja Čušin, Jakob Cilenšek, Liam Cimperman in drugi.

Koscenaristka filma je Darja Medić, pri filmu sodelujejo še direktor fotografije Darko Herič, montažer Mateja Rackov, snemalca zvoka Primož Debeljak, Jaka Batič, skladatelj Janez Dovč, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik, scenograf Miha Ferkov, kostumografinja Nadja Bedjanič, oblikovalka maske Anita Ferčak, direktorica filma je Amela Ikovic. Producent filma je Boštjan Ikovic iz produkcijske hiše Arsmedia.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, ki bo tudi letos svetovno filmsko javnost vabil k snemanju v Sloveniji in predstavljal priložnosti ter prednosti uveljavljanja ukrepa denarnih povračil.

Poleg tega bomo posebno promocijsko pozornost namenili tudi strokovnemu programu ReActing as a Star, ki se bo letos na pobudo Slovenskega filmskega centra, prvič predstavil v okviru igralskega filmskega festivala Krafft v Kranju. ReActing as a Star je program, namenjen izkušenim igralcem iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Slovenije, Črne gore in Severne Makedonije. Zahvaljujoč sodelovanju s Sarajevskim filmskim festivalom lahko v programu sodelujejo tudi mladi udeleženci kampusa talentov Alumni Sarajevo – Acting Studio 2021. Cilj programa je povezati igralce, kasting direktorje in agente ter jih promovirati predvsem regionalno in nato tudi mednarodno. Zasnovan je kot dogodek za poslovno mreženje. Igralci bodo lahko ustvarili nove poslovne priložnosti ter nadgradili svoje znanje.

V petek, 20. maja popoldan, pa bo v izraelskem paviljonu potekala okrogla miza z naslovom »Small Scale – Big Films«. Sogovorniki bodo razmišljali in razpravljali o tem, kako se različne filmske komisije in institucije soočajo z aktualnimi vprašanji in kako lahko pomagajo svoji filmski industriji v teh težkih časih. Okrogle mize se bo udeležila tudi direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar.

Spletni katalog slovenskih celovečernih in kratkih filmov 2022 se nahaja na tej povezavi.

Povezane novice