Kratka filma Babičino seksualno življenje in Steakhouse ponovno večkrat nagrajena

12. april 2022
Režiserki Urška Djukić in Špela Čadež

Od 1. do 10. aprila je na Nizozemskem potekal mednarodni festival kratkega filma Go Short, na katerem je že večkrat nagrajeni animirano-dokumentarni kratki film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić prejel nagrado za najboljši animirani film v tekmovalni kategoriji evropskih filmov. Kot je zapisano na festivalski spletni strani, zmagovalni filmi predstavljajo ogledalo današnje družbe. Nagrade so podelili že štirinajstič, le te pa predstavljajo pomembno odskočno desko za oskarje, bafto in evropske filmske nagrade. Ob tem je žirija za nagrajeni film podala tudi naslednje poročilo: »Film, ki smo ga izbrali za najboljši animirani film, je osupljiv opomnik prirejanja ženskega telesa za namen razmnoževanja in izpolnjevanja moškega užitka. To je film o tem, kako jemljemo preteklo trpljenje, za naše sedanje svoboščine, za nekaj samo po sebi umevnega, ne da bi upoštevali bolečino, ki smo jo prestali. Animacija vsebuje dinamično energijo, ki deluje kot da usmerja nasilje nad subjektom v risbo na zaslonu. V svoji igrivi in ​​povezljivi predstavitvi je zelo učinkovita ilustracija generacijske travme.«

Od 4. do 9. aprila pa je potekal mednarodni festival glasbe in filma v francoskem Marseillu, kjer je film Djukićeve v tekmovalni kategoriji kratkih filmov prav tako prejel nagrado za najboljši dokumentarni film. Obe nagradi sta bili podeljeni na isti večer, slovensko občinstvo si bo film lahko ogledalo v ljubljanskem Kinodvoru, 9. maja, v sklopu vsakoletnega programa Naši kratki.

Babičino seksualno življenje predstavlja kratek izlet v zgodovino intimnosti podeželske babice, ki povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož. Navdih za film je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj rit in kače niso za igrače.

Scenarij za film sta napisali režiserka, ki je film tudi zmontirala in Maria Bohr. Ko-režiserka in animatorka je Émilie Pigeard, glasove so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič, skladatelj glasbe je Tomaž Grom, zvok je oblikoval Julij Zornik.

Film je slovensko-francoska koprodukcija, slovenski producent je produkcijska hiša Studio Virc, producent Boštjan Virc, francoski partnerji pa so produkcijska hiša Ikki films in televizija ARTE, s partnerji CNC ter Ciclic Animation Residency, prejel je sredstva Creative Europe MEDIA. Film je nastal tudi v sodelovanju s filmskim studiem Viba film.

Na minulem 24. mednarodnem festivalu kratkega in animiranega filma Mecal v španski Barceloni, pa je Steakhouse režiserke Špele Čadež prejel glavno nagrado. Z več kot 5.000 prijavljenimi kratkimi filmi je Mecal postal eden najpomembnejših festivalov te vrste v Španiji. Za film Steakhouse je to že 14. nagrada, film pa ima za seboj tudi uspešno festivalsko pot, saj se je do sedaj predstavil že na 47. festivalih. Med drugim je na Dunaju, na festivalu Tricky Women, ki vsako leto poteka okoli mednarodnega dneva žena, prejel tudi nagrado občinstva. Festival se osredotoča na animirane filme, ki so jih posnele ženske in zato zavzema edinstven položaj v mednarodni festivalski pokrajini. Poleg tekmovanja festival prikazuje tematske programe in retrospektive, ki predstavljajo vznemirljiv pregled animirane kinematografske umetnosti avtoric z vsega sveta. Na mednarodnem festivalu Anima v belgijskem Bruslju, pa je v kategoriji kratkih filmov prejel glavno nagrado. V prihodnje si ga bo občinstvo med drugim lahko ogledalo na pomembnejših festivalih, kot so: portugalski IndieLisboa, AnimaFest v Zagrebu in mednarodni festival animiranega filma v Annecyju.

Film letošnje prejemnice Prešernovega sklada subtilno spregovori o družinskem nasilju, skrhanih odnosih v razmerjih in tihem maščevanju, ki se kuha. V risbi in animaciji so poleg Čadeževe sodelovali še glavne animatorke Zarja Menart, Anka Kočevar in Clémentine Robach. Scenarij za film je napisal Gregor Zorc, glasbo sta ustvarila Tomaž Grom in Olfamož.

Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Finta, producentki sta Tina Smrekar in Špela Čadež. Koproducenti so RTV Slovenija, nemški Fabian&Fred in francoski Miyu.

Oba filma je sofinanciral Slovenski filmski center.

Povezane novice