Pomembna mednarodna nagrada za Steakhouse režiserke Špele Čadež

07. februar 2022
Pravkar zaključeni 43. mednarodni festival kratkega filma v francoskem Clermont Ferrandu nam je drugo leto zapored prinesel nagrado mednarodne žirije, tokrat posebno omembo za kratki animirani film Steakhouse režiserke Špele Čadež in v produkciji Finta.

To je že deseta mednarodna nagrada za Steakhouse, ki se je dogodila tik pred podelitvijo nagrade Prešernovega sklada “režiserki ter avtorici animiranih filmov Špeli Čadež za režijo animiranega filma Steakhouse." V obrazložitvi nagrade, ki jo je spisal filmski režiser Marko Naberšnik, med drugim preberemo: "Animirana mojstrovina Steakhouse se v pripovedi loteva zelo zahtevne teme družinskega nasilja. Z uporabo tehnike multiplan nam pripravi zrezek, ki simbolizira zažgan, črn in z dimom obdan partnerski odnos. Osrednji osebi sta Franc in Liza, zakonca, ki se ne vidita več, saj ju ločuje gost dim, ki se vali iz pravkar do neprepoznavnosti zapečenega zrezka na krožniku."

V tekmovalnem programu najpomembnejšega festivala kratkega filma se je Špela Čadež predstavila že drugič. Prvič je to bilo leta 2017, z njeno prejšnjo animacijo Nočna ptica. Ob nagradi na letošnjem festivalu je režiserka povedala: "Zelo sem vesela posebne omembe z največjega svetovnega festivala kratkega filma. S Tino sva imeli priložnost festival obiskati v živo in videti na tisoče ljudi, ki polnijo dvorane od jutra do večera - toliko pozornosti kratki film redko dobi." Veselju se pridružuje tudi Tina Smrekar iz produkcije Finta, ki pravi: "Na festivalu v Clermont-Ferrandu smo sodelovali že s prejšnjim Špelinim filmom Nočna ptica, v razvojni fazi projekta pa sva tam leta 2019 predstavili Steakhouse. Pomembno je vedeti, da se je v tekmovalni program festivala letos prijavilo več kot 8000 filmov in kakršnokoli priznanje v tej družbi pomeni nekaj zelo posebnega."

V risbi in animaciji so poleg Čadeževe sodelovali še glavne animatorke Zarja Menart, Anka Kočevar in Clémentine Robach. Scenarij za film je napisal Gregor Zorc, glasbo sta ustvarila Tomaž Grom in Olfamož. Svojo festivalsko pot je film začel s premiero v Locarnu, v letu 2022 je tudi kandidat za nominacijo v kategoriji evropski kratki film pri Evropskih filmskih nagradah, ravno tako pa je tudi prvi slovenski animirani film, ki je nominiran v kategoriji za najboljši kratki animirani neodvisni film pri 49. Annie Awards (ASIFA-Hollywood).

V tekmovalni program sta se letos uvrstila kar 2 slovenska kratka filma: ob Steakhouse tudi animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje (2021) režiserke Urške Djukić.

Na prejšnji izdaji festival v letu 2021 pa je glavno nagrado festivala (Grand Prix) v mednarodni selekciji prejel slovenski film Sestre režiserke Katarine Rešek- Kukle, ki nadaljuje svojo festivalsko pot in prejema nagrade.

Povezane novice