Za nami je slavnostna premiera celovečernega filma Zastoj režiserja Vinka Möderndorferja

15. januar 2022
Naši filmi doma

Včeraj je bila v Cankarjevem domu, v razprodani Linhartovi dvorani, slavnostna premiera igranega celovečernega filma Zastoj scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja.

Premiere se je poleg Möderndorferja udeležila številna filmska ekipa, med drugim: kostumografinja Alenka Korla, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, scenograf Dušan Milavec, oblikovalec zvoka Julij Zornik, montažer Jurij Moškon, dramaturg Blaž Lukan, direktor filma Matija Kozamernik, direktor fotografije Mitja Ličen.

Od igralcev pa so se premiere udeležili: Mirjam Korbar, Klemen Kovačič, Mila Fürst, Uroš Fürst in Branko Završan. V filmu igrajo tudi: Peter Musevski, Barbara Cerar, Benjamin Krnetić, Ivo Ban, Igor Žužek in drugi. Filmska ekipa se je še posebej poklonila preminulemu Petru Musevskemu, prav tako občinstvo, ki se mu je za njegov igralski opus zahvalilo s stoječim aplavzom.

Film pripoveduje o srečanju dveh zakonskih parov z različnih polov družbene lestvice, ki na prvi pogled nimata ničesar skupnega. Nesreča in tragični dogodek ju v eni sami noči usodno združita in najbrž povežeta za vse življenje. »Glavna tema tega filma je pomanjkanje empatije, ki ga izrazito čutimo predvsem v zadnjih desetletjih. Pravzaprav morda že od osemdesetih let naprej, ko se je kapitalizem začel preoblikovati v nekaj drugega, ko se je svet začel spreminjati v svet zelo bogate peščice ljudi in v tistih, ki nimajo nič. To se kaže v tem, da smo zelo neobčutljivi za drugega, za sočloveka,« je v intervjuju ob premieri za MMC spletni portal povedal režiser.

Producentka filma je Eva Rohrman iz produkcijske hiše Forum Ljubljana, koproducenti so Biljana Prvanović in Srdjan Dragojević (Delirium, Srbija) ter Vladimir Anastasov in Angela Nestorovska (Sektor film, Severna Makedonija). Sofinancerji filma so Slovenski filmski center, Filmski center Srbije, Filmska agencija Severne Makedonije, s sodelovanjem Viba filma.

Film bo na sporedu slovenskih kinematografov od 15. januarja dalje. V Cankarjevem domu bo na ogled do 21. januarja.

Slavnostna premiera filma je potekala v sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center, v sodelovanju s Cankarjevim domom, organizira od jeseni 2017.

Povezane novice