Slavnostna premiera celovečernega filma Zastoj scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja

10. januar 2022
Naši filmi doma

V sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center, v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira od jeseni 2017, bo v petek, 14. januarja ob 19.30 uri, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, ob prisotnosti filmske ekipe, slavnostna premiera igranega celovečernega filma Zastoj scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja.

Film pripoveduje o srečanju dveh zakonskih parov z različnih polov družbene lestvice, ki na prvi pogled nimata ničesar skupnega. Nesreča in tragični dogodek ju v eni sami noči usodno združita in najbrž povežeta za vse življenje.

V filmu igrajo Mirjam Korbar, Peter Musevski, Uroš Fürst, Barbara Cerar, Klemen Kovačič, Mila Fürst, Ivo Ban, Benjamin Krnetić, Igor Žužek, Branko Završan in drugi.

Režiser o svojem filmu pravi: »Živimo v času, ko je odsotnost empatije v medčloveških odnosih eden najbolj perečih problemov današnjega sveta. Surovi in brezobzirni kapitalizem iz dneva v dan razdira človeške odnose in spreminja svet v vojno vsakogar z vsakomer. Empatija, sočutje, pozornost do bližnjega, občutljivost za bolečino drugega, vse to, se zdi, izginja z zemljevida sveta. Pomembno se mi zdi povedati zgodbo, v kateri polno zaživijo človeški odnosi in kjer se spet vzpostavi občutljivost za drugega kot pomembna vrednota današnje civilizacije. Svet, kot ga živimo, je svet zastoja. Obstali smo v nekakšnem civilizacijskem zamašku, iz katerega brez medsebojnega razumevanja in upoštevanja osnovnih človeških in humanističnih vrednot ne bo izhoda.«

Filmska ekipa: scenarist in režiser Vinko Möderndorfer, direktor fotografije Mitja Ličen, montažerja Andrija Zafranović in Jurij Moškon, scenograf Dušan Milavec, kostumografinja Alenka Korla, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, oblikovalca zvoka Julij Zornik in Ognjen Popić, skladatelj Marjan Nečak in direktor filma Matija Kozamernik. Producentka filma je Eva Rohrman iz produkcijske hiše Forum Ljubljana, koproducenti so Biljana Prvanović in Srdjan Dragojević (Delirium, Srbija) ter Vladimir Anastasov in Angela Nestorovska (Sektor film, Severna Makedonija). Sofinancerji filma so Slovenski filmski center, Filmski center Srbije, Filmska agencija Severne Makedonije, s sodelovanjem Viba filma.

Film je imel svetovno premiero na lanskem FEST-u v Beogradu, na mediteranskem filmskem festivalu v Aleksandriji je prejel nagrado za najboljšo režijo, na filmskem festivalu v Mostarju (MOFF 2021 – festivalu filmske igre) je Mirjam Korbar prejela nagrado »Drevo ljubezni« za najboljšo glavno žensko vlogo. Na istem festivalu so posthumno posebno nagrado podelili tudi Petru Musevskemu.

Film bo na sporedu slovenskih kinematografov od 15. 1. dalje. V Cankarjevem domu bo na ogled le od 14. do 21. januarja.

Povezane novice