Nagrada posebne omembe žirije za Babičino seksualno življenje v Les Arcsu

20. december 2021
Navdih za film je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj rit in kače niso za igrače.

Kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić je na festivalu prejel nagrado posebne omembe žirije. Slovenska koprodukcija, debitantski celovečerni igrani film Morena hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović, pa je prejela nagrado Femme de Cinéma. Nagrada se podeljuje filmskim ustvarjalkam, ki še posebej prispevajo v filmskem svetu!

Žirija je za Babičino seksualno življenje v svoji obrazložitvi zapisala: »Za besede filma, ki prihajajo od daleč, in ki so še vedno močno razumne; za njegovo drznost, skromnost, izvirnost in rahločutnost do tematike, ki je prikazana z veliko čustvene teže. Za pripovedno (narativno) strukturo filma, njegovo globoko domišljijskost, njegov humor znotraj drame in njegovo združevanje form, ki poudari bistvo.«

Večkrat nagrajeni film Babičino seksualno življenje pripoveduje o kratkem izletu v zgodovino intimnosti podeželske babice, ki povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož. Navdih za film je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj rit in kače niso za igrače. Scenarij za film sta napisali režiserka, ki je film tudi zmontirala in Maria Bohr. Ko-režiserka in animatorka je Émilie Pigeard, glasove so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič, skladatelj glasbe je Tomaž Grom, zvok je oblikoval Julij Zornik. Producent filma je Boštjan Virc, iz produkcijske hiše Studio Virc.

V tekmovalni program kratkih filmov so se poleg Babičinega seksualnega življenja uvrstili še trije kratki slovenski filmi, in sicer Steakhouse, animatorke in režiserke Špele Čadež, letošnje prejemnice Prešernovega sklada, Sestre režiserke Katarine Rešek – Kukle, letošnji zmagovalec festivala v Clermont Ferrandu in kratki manjšinski koprodukcijski film Kazenski strel režiserja Roka Bička.

Morena se je uvrstila v tekmovalni program festivala. Slovenski koprodukcijski hiši sta SPOK Films in Staragara, sodelujejo še produkcijske hiše Antitalent iz Hrvaške in RT Features iz Brazilije. Na spletni strani festivala lahko preberemo, da je režiserka prejela nagrado: »Zaradi dejstva, da so ženske na določenih področjih filmskega ustvarjanja še zmeraj premalo zastopane, je cilj te nagrade ozaveščanje medijev, strokovnjakov in širše javnosti o talentih izjemnih filmskih ustvarjalk.«

Film je zgodba o dekletu, ki se v navidezni idili s soncem obsijane jadranske obale spopada z mračnimi silami patriarhata. Film mlade hrvaške režiserke je prejel prestižno nagrado zlata kamera za najboljši prvenec v Cannesu. V avtorski in izvajalski ekipi filma so med drugim slovenski avtorji Julij Zornik, ki je za oblikovanje zvoka na 24. Festivalu slovenskega filma prejel tudi vesno, Mitja Ličen, kot direktor fotografije druge ekipe in kolorist Emil Svetlik. V glavnih vlogah nastopajo Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić in Cliff Curtis, v manjših vlogah pa se predstavita tudi Zoran Predin in Lovro Zafred.

13. edicija festivala v Franciji je potekala od 11. do 18. decembra.

Povezane novice