Čarobni svet animacije

09. december 2021
Naši filmi doma

V sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center, v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira od jeseni 2017, bo v sredo, 15. decembra ob 18. uri, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, na ogled 5 kratkih animiranih filmov novejše produkcije pod naslovom Čarobni svet animacije. Program je še zlasti namenjen družinam z otroki, z nami bodo tudi ustvarjalci animiranih filmov. Dogodek poteka v sodelovanju z Društvom slovenskega animiranega filma.

Na ogled bodo naslednji slovenski, kratki animirani filmi. Tako zraste … krt in Tako zraste … morski konjiček, režija Miha Kalan in Jernej Žmitek. Sredi pomladne livade, spodaj v rovu se mali krtek rodi. Kmalu se nauči nabirati hrano in izogniti plenilcem, da lahko preživi. Odrasel pa najraje z lepo samičko čas preživi. Medtem pa se pod morsko gladino, v visoki travi morski konjiček skriva in barvo spreminja. Nosi ga morski tok na okrog in k sreči se izogne ribiški mreži. Kaj kmalu mimo njega priplava samička, ki se mu prijazno nasmehne. Oba filma sta nastala pod okriljem produkcijske hiše Invida.

Povodni mož v režiji Katarine Nikolov pripoveduje o Emi in njenem mlajšem bratcu Maksu, ki si dolgočasno nakupovanje v trgovskem centru popestrita z domišljijsko igro o Povodnem možu, v kateri spremenita svoj odnos do potrošništva, se tesneje povežeta in spoznata, da najvrednejših stvari v življenju ne moremo kupiti. Producent filma je Iridium Film.

V režiji Jaka Ivanca si bomo ogledali Spacapufi: Žiže. V čarobno pisani goščavi se spacapufi nažirajo s slastnimi žižami. Nekega dne z grozo ugotovijo, da so vsa drevesa do konca obrali. Skozi temačni gozd se odpravijo do starega Pufa iskat nove sadeže. Na poti se spoprijateljijo s Pajkom, ta pa jih odpelje do bujnega žižjega vrta. Producent filma je Strup produkcija.

Maček Muri – Tekma v režiji Jerneja Žmitka pa pripoveduje o nogometni tekmi. Danes je dan za pravi nogometni derbi med NK Mucki in Mačkoni. Če v golu stoji obilni Čombe, je zmaga praktično zagotovljena. No, načrte Muckom tokrat prekriža prebrisani Falot, novi kapetan nasprotnega moštva. Pa bodo njegove ukane dovolj za zmago? Producent filma je Invida.

Vabljeni na popotovanje, v Čarobni svet animacije!

Povezane novice