Slavnostna predpremiera celovečernega filma Prasica, slabšalni izraz za žensko režiserke Tijane Zinajić

13. november 2021
Poleg režiserke se je predpremiere udeležila številna filmska ekipa.

Včeraj se je v razprodani Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v sklopu 32. Liffe festivala in projekta Naši filmi doma odvila slavnostna predpremiera filma Prasica, slabšalni izraz za žensko, prvenec režiserke Tijane Zinajić. Poleg režiserke se je predpremiere udeležila številna filmska ekipa, med njimi: koreografinja Leja Jurišić, glasbenik Popotnik (Martin Adam Stevens), direktorica filma Manca Gale, prvi asistent režije Marko Šantić, kostumograf Matic Hrovat, igralke Miranda Trnjanin, Jožica Avbelj, Anuša Kodelja in igralec Lovro Zafred, producentka Lija Pogačnik, scenaristka Iza Strehar in drugi.

V filmu spremljamo zgodbo mlade slikarke Eve, ki ji gre trenutno v življenju narobe skoraj vse. Znajde se v čudnem razmerju z mentorjem, najboljša prijateljica se seli v Berlin, za delo v knjigarni ne dobi plačila in vrh vsega ji tik pred 27. rojstnim dnevom že tri mesece izostaja menstruacija. Zave se, da mora spremeniti način življenja, in se po pomoč obrne na spletni iskalnik. Poleg protagonistke Lize Marijine in že omenjenih v filmu igrajo še: Tosja Flaker Berce, Jure Henigman, Lea Cok, Jernej Kogovšek, Nika Rozman, Špela Rozin, Sebastijan Horvat, Davor Janjić, Matej Puc, Nina Valič, Ana Urbanc in Vesna Pernarčič.

Film je imel mednarodno premiero sredi oktobra, prikazan je bil na festivalih v Valencii in Luksemburgu. Na 24. Festivalu Slovenskega filma v Portorožu je prejel kar 7 vesen. Kot je omenil moderator dogodka Jure Longyka, jih je žirija pospremila s temi besedami.

Vesna za scenarij - Iza Strehar: "Anarhičen in analitičen. Ironičen in samokritičen. Psovaški in umetniško ambiciozen. Feminističen in falusoiden. Iskren in prevarantski. Trezen in pijan. Abstinenčen in »jebački«. Kot življenje."

Vesna za glavno žensko vlogo - Liza Marijina: "Z neizprosno neposrednostjo in jebivetrstvom »ubija« in »kolje« vse okrog sebe, obenem pa v njej začutimo strah, negotovost in globoko hrepenenje."

Vesna za stransko žensko vlogo - Anuša Kodelja: “Popolnoma očara s svežino, razigrano drznostjo in izjemnim občutkom za humor. Postane naša »bestička«, sorodna duša, s katero bi odšli na konec sveta – ali pa vsaj do Berlina."

Vesna za scenografijo - Neža Zinajić: "Dobro znane ljubljanske vedute, študentska stanovanja, galerije in zabavišča, stranišča in ordinacije, vse se odlično vklaplja v eklektični slog filma in vse deluje avtentično ter podpira like in režijo."

Vesna za kostumografijo - Matic Hrovat: "Ulična moda, prenesena v filmsko kostumografijo, odlično oriše like, zataknjene med otroštvom in odraslostjo."

Vesna za naj film po izboru občinstva: povprečna ocena 4,74.

Vesna za celovečerni film: "Film, ki poka od energije, življenja in naklonjenosti do svojih likov... izrablja vse, kar se mu ponuja – in v vsem je dober. To je film sijajno zrežiranega igralskega ansambla, dinamike in neke čisto nove, sveže filmske energije."

Producenta filma sta Lija Pogačnik in Vlado Bulajić iz produkcijske hiše December. Prasica, slabšalni izraz za žensko gre v redno kinematografsko distribucijo marca 2022, na Liffu jo lahko ujamete še v soboto, 20. novembra, ob 11. uri v Kinu Komuna.

Povezane novice