Mednarodna premiera filma Prasica, slabšalni izraz za žensko režiserke Tijane Zinajić

14. oktober 2021
Film se bo občinstvu predstavil v sredo 20. in v četrtek 21. oktobra.

Festival v španski Valencii bo potekal od 15. do 24. oktobra. V sklopu sekcije Informativa bo mednarodno premiero imel prvenec Prasica, slabšalni izraz za žensko režiserke Tijane Zinajić. Občinstvu se bo predstavil v sredo 20. in v četrtek 21. oktobra. Gledalci so tudi tisti, ki filmom v tem programu podelijo nagrado.

Gre za alter komedijo v jeziku z ulice o obdobju življenja, ko se preprosto zatakneš in ne veš, kako naprej. Scenarij za film je napisala Iza Strehar, ki je scenarij razvijala na scenaristični delavnici Scenarnica 2017 v organizaciji Društva slovenskih režiserjev in Slovenskega filmskega centra.

»Glavni lik filma je ženska. Neprilagojena ženska, ki hrepeni po vsem, po čemer hrepeni tudi prilagojena ženska, le da se s tem spopada na drugačen način. Kot režiserko me zanima ta neprilagojenost in kaj se zgodi, ko neprilagojena ženska ob prelomnici, tik pred 27. rojstnim dnem, izgubi menstruacijo. Kako se neprilagojeno spopade s tem!« o svojem filmu pravi režiserka.

V filmu osrednje vloge igrajo: Liza Marijina, Jure Henigman, Anuša Kodelja in Tosja Flaker Berce. Igrajo še: Lea Cok, Jožica Avbelj, Špela Rozin, Jernej Kogovšek, Nika Rozman, Miranda Trnjanin, Lovro Zafred, Sebastijan Horvat, Ana Urbanc, Nina Valič, Nejc Gazvoda, Marko Miladinović, Vesna Pernarčič Žunić, Davor Janjić, Matej Puc in drugi.

Direktor fotografije je Miloš Srdić, montažer Anže Verdel, scenografka Neža Zinajić, kostumograf Matic Hrovat, oblikovalka maske Lija Ivančič, oblikovalec zvoka Julij Zornik.

Producenta filma sta Lija Pogačnik in Vlado Bulajić iz produkcijske hiše December, koproducent je RTV Slovenija. Film je nastal v sodelovanju z Viba filmom.

V isto sekcijo desetih uvrščenih filmov se je uvrstila tudi slovenka manjšinska koprodukcija Homo severno-makedonskega scenarista in režiserja Igorja Ivanova.

Kaj je človek? Film Homo pokaže šest obrazov, šest faz v spretno povezanih, črno humornih epizodah, postavljenih v sodobno metropolo, v kateri se naključno prekrižajo poti obupanih protagonistov v večnem iskanju ključa do preživetja in sledi ljubezni. Brezposelni diplomiranec postane grobar, žalujoča vdova odide med redovnice, duhovniki kockajo in gangsterji obvladujejo sodišča. Le osamljeni otrok si lahko obeta nekaj nežnosti, saj upanje nikoli ne ugasne.

V filmu igrajo Aleksandar Matovski, Nataša Petrović, Igor Angelov, Oliver Mitkovski, May-Linda Kosumović, Saško Kočev in drugi. Slovenski koprooducent je Iridium Film, zanj Bojan Mastilović.

V tekmovalni program 12. filmov pa se je uvrstil manjšinski slovenski film Nebesa srbskega scenarista in režiserja Srdjana Dragojevića. Nebesa je črna komedija, ki se odvije v treh zgodbah o isti družini v razponu treh desetletij (1993, 2001, 2026). Govori o vplivu čudežev na sodobno družbo. V filmu se večkrat pojavijo številni liki, katerih usode se prepletajo in zapletajo v čedalje bolj bizarnih okoliščinah.

V filmu igrajo: Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Nataša Marković in drugi. Pri srbsko–nemško-severno makedonski-slovenski-hrvaški-črnogorski in bosansko hercegovski koprodukciji je slovenska koproducentka Eva Rohrman iz produkcijske hiše Forum Ljubljana.

Vse filme je sofinanciral Slovenski filmski center, prav tako bodo vsi na ogled na 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Povezane novice