Peti Dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu

08. november 2021
Dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu bodo potekali že peto leto zapored od srede, 10. do petka 12. novembra, tradicionalno v Kinu Meeting Point, ki je osrednje mestno filmsko zbirališče.

Otvoritveni film bo Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića. Film govori o Brunu in Duši, ki živita v domu starejših občanov. Občasno se srečujeta, skupaj preživljata čas, a vedno sproti pozabljata, da se poznata. Kljub temu sta vesela vsakega novega srečanja. V filmu igrajo: Sandi Pavlin, ki je za vlogo Bruna na minulem filmskem festivalu v srbskem Leskovacu prejel nagrado za najboljšega igralca, Silva Čušin, Mojca Funkl, Boris Cavazza, Lara Komar, Barbara Cerar, Barbara Vidovič, Safet Mujčić, Vladimir Jurc, Doroteja Nadrah, Jurij Drevenšek in drugi.

Film je prav tako slovenski kandidat za mednarodnega oskarja. Za zgodbo filma sta odgovorna Milan Urbajs in Miroslav Mandić. Producent filma je produkcijska hiša Filmostovje. Koproducenta sta italijanski Incipit Film ter RTV Slovenija.

Naslednji dan bo na sporedu projekcija filma Zastoj režiserja Vinka Möderndorferja. Film pripoveduje o srečanju dveh zakonskih parov z različnih polov družbene lestvice, ki na prvi pogled nimata ničesar skupnega. Nesreča in tragični dogodek pa ju v eni sami noči usodno združita in najbrž povežeta za vse življenje. V glavnih vlogah igrajo Mirjam Korbar, Peter Musevski, Uroš Fürst in Barbara Cerar. Mirjam Korbar je na minulem 15. Mostarskem filmskem festivalu – festivalu filmske igre prejela nagrado »Drevo ljubezni« za najboljšo glavno žensko vlogo. Nagrado je prejela za vlogo Mejre, ki jo je odigrala v filmu. V njem igrajo tudi: Ivo Ban, Klemen Kovačič, Mila Fürst, Benjamin Krnetić, Igor Žužek, Branko Završan in drugi. Producentka filma je Eva Rohrman iz produkcijske hiše Forum Ljubljana.

Zadnji dan si bo občinstvo lahko ogledalo še celovečerni igrani film Jaz sem Frenk režiserja Metoda Pevca. Zgodba spremlja Frenka Mavriča, ki na zapuščinski razpravi po očetu ugotovi, da je pokojniku, ki je bil svojčas pomembna oseba v ozadju slovenskega osamosvajanja, na švicarskem bančnem računu ostalo nekaj milijonov pomanjkljivo opranega denarja. Frenkov nekoliko mlajši brat, ki se je pravočasno prilagodil družbenim spremembam, bi s pripadajočo dediščino brez predsodkov dokapitaliziral svoje poslovne ambicije. Frenk, ki ostaja zvest svojim socialističnim vrednotam, pa začne odkrivati nečedno ozadje te dediščine. Milijoni med bratoma vnamejo nepomirljiv spor, v katerem se odražajo številni družbeni konflikti sodobne Slovenije. Vloga Frenka Mavriča je pripadla Janezu Škofu, njegovega brata igra Valter Dragan. V filmu nastopa prepoznavna ženska zasedba: Katarina Čas, Mojca Partljič, Mojca Ribič, Anja Novak, Maruša Majer in Nina Valič, pridruži pa se jim še cela vrsta drugih velikih igralskih imen, med njimi Radko Polič, Primož Pirnat, Davor Janjić in Uroš Smolej. Producent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo. Film je na 67. festivalu v Pulju, v tekmovalnem programu manjšinskih hrvaških koprodukcij, prejel zlato areno za režijo.

Dnevi novega slovenskega filma se pripravljajo v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, Lektoratom slovenskega jezika na oddelku za slovanske jezike in književnost Filozofske fakultete Univerze v Sarajevu in Društvom Slovencev Ivan Cankar v Sarajevu, ter s podporo Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik pri Filozofski Fakulteti Univerze v Ljubljani, Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, vstop na projekcije filmov, ki se bodo vrteli vsak dan ob 20. uri, je prost.

Povezane novice