Dnevi slovenskega filma v Budimpešti

03. maj 2021
Naši na Madžarskem.

Od 06. do 08. maja bodo v organizaciji Slovenskega filmskega centra in Budapest Filma ter v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Budimpešti na daljavo potekali peti Dnevi slovenskega filma, v okviru katerih si bo madžarsko občinstvo lahko ogledalo tri slovenske celovečerne filme iz leta 2019. Jaz sem Frenk scenarista in režiserja Metoda Pevca, Zgodbe iz kostanjevih gozdov režiserja Gregorja Božiča in Polsestra režiserja Damjana Kozoleta.

Otvoritveni film bo Jaz sem Frenk, ki je bil premierno prikazan lani marca v tekmovalnem programu filmskega festivala Cinequest. Gre za tranzicijsko zgodbo o najdenih milijonih in politični ideologiji, ki razdvajajo tudi najtesnejše družinske vezi. Zgodba spremlja Frenka Mavriča, ki na zapuščinski razpravi po očetu ugotovi, da je pokojniku, ki je bil svojčas pomembna oseba v ozadju slovenskega osamosvajanja, na švicarskem bančnem računu ostalo nekaj milijonov pomanjkljivo opranega denarja. Frenkov nekoliko mlajši brat, ki se je pravočasno prilagodil družbenim spremembam, bi s pripadajočo dediščino brez predsodkov dokapitaliziral svoje poslovne ambicije. Frenk, ki ostaja zvest svojim socialističnim vrednotam, pa začne odkrivati nečedno ozadje te dediščine. Milijoni med bratoma vnamejo nepomirljiv spor, v katerem se odražajo številni družbeni konflikti sodobne Slovenije. Vloga Frenka Mavriča je pripadla Janezu Škofu, njegovega brata igra Valter Dragan. V filmu nastopa prepoznavna ženska zasedba: Katarina Čas, Mojca Partljič, Mojca Ribič, Anja Novak, Maruša Majer in Nina Valič, pridruži pa se jim še cela vrsta drugih velikih igralskih imen, med njimi Radko Polič, Primož Pirnat, Davor Janjić in Uroš Smolej. Producent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo. Režiser Metod Pevec je v tekmovalnem programu manjšinskih hrvaških koprodukcij na lanskem 67. festivalu v Pulju prejel zlato areno za režijo.

Gledalce, ki bodo Dneve slovenskega filma prvič spremljali preko spleta, bo pred filmom nagovoril slovenski veleposlanik Robert Kokalj, po filmu pa bo preko zooma potekal pogovor z režiserjem Metodom Pevcem in igralko Katarino Čas.

Zgodbe iz kostanjevih gozdov je slovensko-italijanska koprodukcija in je nastajal med leti 2012 in 2019 v produkciji Zavoda Nosorogi. Prvenec mladega režiserja Gregorja Božiča in scenaristke ter producentke Marine Gumzi je bil na predzadnjem festivalu v Portorožu nagrajen z 11 vesnami, med drugim za najboljši film, najboljšo režijo in najboljši film po izboru občinstva. Film je imel svetovno premiero na filmskem festivalu v Torontu. Skozi lirični preplet podob iz sanj, prividov in spominov film pripoveduje o razpadu majhne skupnosti na slovensko-italijanski meji po drugi svetovni vojni. V glavnih vlogah nastopajo Massimo De Francovich, Ivana Roščić, Giusi Merli, Tomi Janežič, Anita Kravos, Nataša Keser in Janez Škof. Večkrat nagrajeni film je imel svetovno premiero na predlanskem 44. mednarodnem filmskem festivalu v Torontu, kjer je  Dorota Lech, glavna programska selektorica sekcije Odkritja tedaj zapisala: »Strast do pomologije je režiserja Gregorja Božiča spodbudila k zbiranju zgodb kmetov, živečih vzdolž meje, kjer so nekoč rasli kostanji. Režiser s pomočjo prelepih, življenja polnih 35-milimetrskih posnetkov in eterične tereminske glasbe ujame poetično minljivost njihovega veselja, njihove žalosti in izgube. Ta čudoviti prvenec je ganljiv poklon pozabljeni deželi in njenim razseljenim ljudem.« Leta 2019 je film na festivalu »Black Nights Film Festival – PÖFF« v Talinu prejel nagrado za najboljši prvenec, Društvo slovenskih režiserjev mu je lani podelilo Štigličev pogled za režijo.

V filmu Polsestra v glavnih vlogah nastopata Urša Menart in Liza Marijina, ki je na 22. Festivalu slovenskega filma prejela vesno za glavno vlogo. Žirija je v svoji obrazložitvi zapisala, da je Liza Marijina: »v lik uporniške Neže vnesla slojevitost in globino, ki subtilno namigujeta na skrita in potisnjena čustva, ki se skrivajo za navidezno grobostjo, nesramnostjo in samoironijo. Z natančnimi in dobro umerjenimi sredstvi ji uspe postopno razkrivanje emotivnega odpiranja svoje junakinje.« Poleg njiju igrajo še Jurij Drevenšek, Peter Musevski, Anja Novak, Damjana Černe, makedonska igralka Labina Mitevska in drugi. Scenaristi filma so Damjan Kozole, Urša Menart in Ognjen Sviličić, zgodba filma pa pripoveduje o odtujenih polsestrah iz Izole, ki sta zaradi okoliščin prisiljeni živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani. Film se je predlani uvrstil v uradni tekmovalni program 54. mednarodnega filmskega festivala v Karlovih Varih, kjer je imel tudi svetovno premiero, producent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in bodo podnaslovljeni v madžarščino in angleščino, njihov ogled je omejen na Madžarsko. Predstavitve slovenskega filma so letos že potekale v Beogradu, od 24. do 27. maja bodo v puljskem kinu Valli, kasneje letos pa so predvidene tudi v Rimu, Lizboni, Luksemburgu, Sarajevu, Parizu in Pekingu.

Napovednik za Dneve slovenskega filma v Budimpešti se nahaja tukaj.

Povezane novice