Dnevi slovenskega filma v madžarskem Sombotelu

09. september 2021
Četrto leto zapored se bodo med 13. in 17. septembrom v kinu Agora-Savaria v Sombotelu na madžarskem odvijali Dnevi slovenskega filma.

Otvoritveni film bo večkrat nagrajeni film Posledice režiserja Darka Štanteta. Film je nastal v produkciji Temporama in je imel redno distribucijo v Franciji, Nemčiji, Veliki Britaniji, Irski in ZDA. Posledice nam prikazujejo 18 - letnega Andreja, ki se mora, ko pristane v vzgojnem zavodu, začeti boriti za svoje mesto v skupini varovancev pod vodstvom Željka, ki ga kmalu vzame pod svoje okrilje, in pod pritiskom novega okolja hkrati poskrbeti, da njegova skrivnost ne pride na plan. Film je na 21. Festivalu slovenskega filma prejel 4 vesne in sicer: Darko Štante za najboljšo režijo, Matej Zemljič za najboljšo glavno moško vlogo, Timon Šturbej za najboljšo stransko moško vlogo, film pa je prejel še vesno za najboljši celovečerni film po izboru občinstva ter nagrado žirije slovenskih filmskih kritikov in kritičark. V filmu poleg že omenjenih dveh protagonistov igrajo še: Gašper Markun, Lovro Zafred, Rosana Hribar, Dejan Spasić, Blaž Setnikar, Iztok Drabik Jug in Lea Cok. Občinstvo bo na odprtju nagovorila tudi generalna konzulka Republike Slovenije Metka Lajnšček.

V torek, 14. septembra, bo na ogled prvenec Ne bom več luzerka režiserke Urše Menart. Ko se devetindvajsetletna diplomantka umetnostne zgodovine brez denarja, dela in družbe znajde na kavču svojih staršev, ugotovi, da bo odrasti težje, kot je pričakovala. V filmu igrajo Eva Jesenovec, Živa Selan, Saša Pavček, Branko Završan, Špela Rozin, Jurij Drevenšek, Tina Potočnik Vrhovnik, Lara Vouk, Aljaž Jovanović, Timon Šturbej, Matic Lukšič, Vladimir Kusić. Prvi igrani celovečerec Urše Menart je bil v Portorožu nagrajen z vesno za najboljši celovečerni film, scenarij in stransko igralko, posebno omembo žirije pa je prejel na festivalu LIFFe. Producent filma je produkcijska hiša Vertigo.

Dneve slovenskega filma na madžarskem zaključuje celovečerni igrani film Igram, sem scenarista in režiserja Miroslava Mandića. To je triptih o tem, kaj pomeni biti igralec, ter o mejah med igralcem in likom. Situacije, posnete v observacijsko-dokumentarističnem slogu, poudarjajo socialni značaj treh območjih - zgodbe se odvijajo v Sarajevu, Ljubljani in Zagrebu. V filmu igrajo Luna Zimić Mijović, Gregor Zorc, Goran Bogdan, Lana Barić, Mojca Funkl, Amar Čustović, Sabrina Noack, Dario Varga, Primož Bezjak, Olga Pakalović, Senad Bašić, Nina Vodopivec, Ivana Roščić, Mediha Musliović. Producent filma je Filmostovje, režiser je leta 2019 za film prejel Štigličev pogled za režijo, nagrado, ki jo vsako leto podeljuje Društvo slovenskih režiserjev.

Vstop na vse filmske projekcije je prost, filmi bodo predvajani v slovenščini z madžarskimi podnapisi.

Organizatorji Dnevov slovenskega filma so Oddelek za slavistiko ELTE SEK, Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik, Slovenski filmski center, kino Agora-Savaria, Generalni konzulat Republike Slovenije v Monoštru, Državna slovenska samouprava, Sombotelska slovenska samouprava in Zveza Slovencev na Madžarskem. Filmi so se pred tem že prikazali v Budimpešti, v Kinu Toldi, ki slovenske filme predstavlja že peto leto zapored.

Vse filme je sofinanciral Slovenski filmski center.

Povezane novice