Film Morena prejel zlato kamero na filmskem festivalu v Cannesu

18. julij 2021
Na svečanem zaključku v soboto, 17. julija, je koprodukcijski film Morena režiserke Antonete Alamat Kusijanović prejel zlato kamero za najboljši prvenec.

»Camera d’Or« je uradna festivalska nagrada, za katero se potegujejo filmi iz vseh festivalskih programov, letos je tekmovalo kar 31 naslovov. Predsednica žirije za zlato kamero, igralka Melanie Thierry, je ob podelitvi nagrade povedala, da so nagradili močan film, odločitev pa so sprejeli brez velikih dvomov. Nagrado je prevzel koscenarist filma Frank Graziano.

Morena je imela svetovno premiero v programu „15 dni režiserjev“ (Quinzaine des réalisateurs), v dvorani Theatre Croisette pred polno dvorano in v prisotnosti režiserke Antonete Alamat Kusijanović, igralk Danice Ćurčić in Gracije Filipović, igralcev Leona Lučeva in Jonasa Smuldersa ter koscenarista Franka Graziana in ostale filmske ekipe: igralke Tatjane Filipović, skladatelja Evguenija Galperinea, producenta Danijela Peka, koproducentov Zdenke Gold in Jožka Rutarja, montažerja Vladimira Gojuna in kostumografke Amele Bakšić.

Morena je družinska psihološka drama, ki se odvije v štirih dneh na enem od hrvaških otokov in tematsko nadaljuje večkratno nagrajen kratki film V modrino (2017), ki je ravno tako bil slovenska koprodukcija. Celovečerni prvenec je bil posnet na Hvaru, na Kornatih in na Koločepu.

Režiserka Antoneta Alamat Kusijanović se je rodila v Dubrovniku. Na Akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu je končala študij produkcije, kasneje pa tudi režijo na Univerzi Columbia v ZDA. Pred Moreno je režirala kratki film V modrino, ki je bil nagrajen na Berlinalu, prejel je srce Sarajeva ter bil nominiran za študentskega oskarja.

Poleg režiserke scenarij podpisuje tudi Frank Graziano, slovenska koproducenta sta Jožko Rutar (SPOK Films) in Miha Černec (Staragara), producenta filma sta Danijel Pek (Antitalent, Hrvaška) in Rodrigo Teixeira (RT Features, Brazilja), koproducentka je tudi Zdenka Gold (Spiritus movens, Hrvaška).

V glavnih vlogah nastopajo Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić in Cliff Curtis, v manjših vlogah pa se predstavita tudi Zoran Predin in Lovro Zafred. V avtorski in izvajalski ekipi filma so med drugim slovenski avtorji Julij Zornik, kot oblikovalec zvoka, Mitja Ličen, kot direktor fotografije druge ekipe in kolorist Emil Svetlik. Celotna postprodukcija se je izvajala v filmskem studio Viba Film Ljubljana ter postprodukcijskih podjetjih Teleking in Studio 001. Film je sofinanciral Slovenski filmski center.

Film je 17. julija otvoril Puljski filmski festival, avgusta bo prikazan na festivalu v Sarajevu, v Sloveniji pa ga bomo videli oktobra, na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezane novice