Letošnji slovenski producent »na potezi« je Andraž Jerič

06. maj 2021
Od 17. do 21. maja na daljavo.

Tudi letošnje tradicionalno srečanje producentov »na potezi« (Producers on the move 2021) bo podobno kot lani potekalo na daljavo od 17. do 21. maja, v tradicionalnem terminu festivala v Cannesu, čeprav bo ta letos fizično potekal v mesecu juliju. 20 izbranih evropskih producentov bo svoje trenutne projekte predstavilo na srečanjih in različnih okroglih mizah, med njimi je v letošnjem izboru več kot polovica žensk.  Dogodek je eden izmed najbolj odmevnih projektov edinega evropskega filmskega promocijskega združenja »European Film Promotion«, v katerem sodeluje 37 evropskih ustanov, ki skrbijo za promocijo svojih filmov in talentov. Od leta 2005 je član tega pomembnega združenja tudi Slovenski filmski center. V zadnjih sedmih letih so se predlagani slovenski producenti vsakič uvrstili med dvajset izbranih.

»Digitalno nikoli ne bo nadomestilo osebne izmenjave idej in izkušenj ali mreženja v festivalskem okolju. Toda v zadnjem letu smo se veliko naučili in obljubljamo, da se po najboljših močeh trudimo, da te kreativne producente povežemo z mednarodno industrijo in njihovim delom omogočimo vidnost. In kdo ve, če bo vse v redu in se bodo izbrani producenti lahko odpravili na pot, bomo morda celo imeli priložnost osebnega srečanja na festivalu v Cannesu julija«, je med drugim povedala Sonja Heinen, izvršna direktorica »European Film Promotion«.

Slovenski producent »na potezi« je Andraž Jerič, eden od ustanovnih članov filmskega društva Temporama, kjer od leta 2013 dela kot producent in vodja razvoja projektov. Po vrsti kratkih in eksperimentalnih videov, glasbenih videospotov in prve sezone odmevne spletne serije V dvoje je v letu 2018  produciral Temporamin prvi celovečerni film Posledice scenarista in režiserja Darka Štanteta. Posledice so bile tistega leta premierno prikazane na mednarodnem festivalu v Torontu (TIFF), kasneje pa je bil film uvrščen še v programe več kot 50 festivalov po vsem svetu in bil distribuiran v ZDA, Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji in drugod. Na 21. Festivalu slovenskega filma so Posledice prejele štiri nagrade vesna, med drugim tudi za najboljšo režijo.

Jerič že nekaj let pripravlja naslednji celovečerec Noben glas, ki izpod peres scenaristk Nike Jurman in Ester Ivakič, ki bo film tudi režirala, nastaja po istoimenski literarni predlogi Suzane Tratnik. Projekt je bil lansko leto udeležen v mednarodno delavnico za razvoj projektov »MIDPOINT Feature Launch«, v okviru katerega je bil predstavljen tudi na mednarodni filmski tržnici na festivalu v Karlovih Varih na Češkem. Razvoj projekta podpirata tako Slovenski filmski center kot tudi program Ustvarjalna Evropa – MEDIA.

Trenutno Jerič zaključuje montažo kratkega filma Nevihta režiserja Antona Martina Emeršiča, ki je bil posnet konec marca, ter začenja s predprodukcijo nove komične mini serije Minuta do odmora režiserja Tosje Flakerja Berceta, pri kateri sodeluje tudi kot soscenarist, in ki bo predvidoma posneta čez poletje. Začenja tudi z razvojem nove televizijske serije Ofsajd avtorjev Nejca Poharja in Juša Premrova, s katerima se bo v tem letu udeležil delavnice »MIDPOINT TV Launch«, projekt pa bo predvidoma prvič predstavljen jeseni na festivalu »Black Nights« v Talinu. Poleg naštetih projektov bo Jerič v okviru programa Producenti na potezi predstavil tudi celovečerna projekta To je rop! režiserja Gregorja Andolška ter Dekle noči, novi celovečerni film Luka Marčetića v zgodnjih fazah razvoja.

Namen petdnevnega programa producentov »na potezi« je povezovanje podjetnih producentov s potencialnimi koprodukcijskimi partnerji in krepitev njihovih mednarodnih mrež. Program temelji na promocijski in tiskovni kampanji, ki ustvarja mednarodno prepoznavnost in priložnosti za producente.

Povezane novice