Slovenski filmi na 74. filmski ediciji v Cannesu

02. julij 2021
Od 6. do 17. julija.

Po lanski spletni izvedbi festivala, bo letošnja ponovno potekala v živo od 6. do 17. julija. Kot smo že poročali, sta se v dva različna programska tekmovalna sklopa uvrstili slovenski manjšinski koprodukciji; v program Tedna kritike se je uvrstil Telesce, prvenec italijanske režiserke Laure Samani. Morena, prvenec hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović, pa se je uvrstil v program „15 dni režiserjev“ (Quinzaine des réalisateurs). Prvi je italijansko-slovensko-francoska koprodukcija, slovenski direktor fotografije je Mitja Ličen. Slovenski koproducent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo, njegova asistentka je bila Zala Opara, direktor filma je Matija Kozamernik. Drugi je hrvaško-brazilsko-slovenska koprodukcija, slovenska koproducenta sta Jožko Rutar iz produkcijske hiše Spok Films in Miha Černec iz Staregare. Poleg njiju je na filmu sodelovala tudi njuna asistentka Anja Vrdlovec ter koordinatorica postprodukcije Nina Robnik, na snemanju pa je pomembno vlogo odigral tudi asistent režiser Luka Rus. V avtorski in izvajalski ekipi filma so med drugim slovenski avtorji Julij Zornik, kot oblikovalec zvoka, Mitja Ličen kot direktor fotografije druge ekipe in kolorist Emil Svetlik, v manjših vlogah pa se predstavita tudi Zoran Predin in Lovro Zafred.

Letošnja 74. filmska tržnica v Cannesu bo potekala od 6. do 15. julija. Slovenski filmski center bo na njej predstavil dva slovenska celovečerna filma. Projekcije filmov so namenjene zlasti festivalskim selektorjem, ki naj bi filmom omogočili čim boljšo mednarodno festivalsko premiero.

Projekcija filma Prasica, slabšalni izraz za žensko prvenec režiserke Tijane Zinajić bo selektorjem na ogled v petek, 9. julija ob 12. uri v dvorani G, v glavni festivalski palači. Scenarij za alter komedijo v jeziku z ulice je napisala Iza Strehar.

Mlada slikarka Eva kadi, pije, se priložnostno drogira, žurira in ne najde navdiha za slikanje. Znajde se v čudnem razmerju z mentorjem, najboljša prijateljica se seli v Berlin, za delo v knjigarni ne dobi plačila in povrh vsega ji že tri mesece izostaja menstruacija. Zave se, da mora spremeniti način življenja in se po pomoč obrne na spletni brskalnik. To je film o obdobju življenja, ko se preprosto zatakneš in ne veš, kako naprej.

V glavnih vlogah igrajo: Liza Marijina (Eva), Tosja Flaker Berce (Blaž), Anuša Kodelja (Nina) in Jure Henigman (Jakob). Poleg njih v filmu nastopajo še: Lea Cok, Jožica Avbelj, Špela Rozin, Jernej Kogovšek, Nika Rozman, Miranda Trnjanin, Lovro Zafred, Sebastijan Horvat, Ana Urbanc, Nina Valič, Vesna Pernarčič Žunić, Davor Janjić, Matej Puc in drugi. Direktor fotografije je Miloš Srdić, montažer Anže Verdel, scenografka Neža Zinajić, kostumograf Matic Hrovat, oblikovalka maske Lija Ivančič, oblikovalec zvoka Julij Zornik. Producenta filma sta Lija Pogačnik in Vlado Bulajić iz produkcijske hiše December, koproducent filma je RTV Slovenija, v sodelovanju s Filmskim studiem Viba film.

Drugi film, celovečerni dokumentarec Smučarske sanje režiserke Haidy Kancler, bo na ogled v nedeljo, 11. julija ob 11.30 uri v dvorani H festivalske palače. Scenarij za film so napisali Haidy Kancler, Iza Strehar in Boštjan Virc. Slednji je tudi producent filma iz produkcijske hiše Studio Virc. V afganistanskem mestu Bamyan Zakia (25), Fatima (21) in Fariba (16) sanjajo o tem, da bi postale profesionalne smučarke in se udeležile olimpijskih iger. Ko jim njihova slovenska trenerka smučanja Ana (30) sporoči, da lahko odidejo v Evropo na intenzivno usposabljanje za učiteljice smučanja, se zdi, da so še korak bližje k uresničitvi svojih sanj. Dekleta se dve leti intenzivno pripravljajo na potovanje. Ko končno prispejo v Evropo, pa se takoj soočijo z nepremostljivimi kulturnimi razlikami in strogimi standardi evropskega profesionalnega športa.

Pri filmu sodelujejo še: direktorica fotografije Heini Mäntylä, montažerja Matthias Gugler in Haidy Kancler, avtor glasbe Victor Gangl, oblikovalca zvoka Julij Zornik in Samo Jurca ter grafična oprema Nataša Vugrinec.

Poleg Boštjana Virca so producenti filma še Sabine Gruber ter Peter Drossler iz avstrijskega FlairFilma in Ari Matikainen iz Kinocompany na finskem.

Izvedbeni producenti so: Tilen Ravnikar, Peter Drössler, Nastja Kotnik Minik, Tuukka Vartiainen, Sini Hormio in Nataša Vugrinec. Film ima tudi prodajnega agenta Cat & Docs iz Francije, s katerim so že sodelovali pri filmu Houston-imamo problem! (2016), režiserja Žige Virca.

V program »Circle Women Doc Accelerator - Cannes Docs Showcase« usposabljanja za ustvarjalke dokumentarnega filma, osredotočen na južno in vzhodno Evropo, ki je prav tako del filmske tržnice, pa se je uvrstil celovečerni dokumentarni prvenec Cent'anni režiserke Maje Doroteje Prelog. V program so bili izbrani le 4 dokumentarni filmi. Cent'anni je film ceste o izjemnem kolesarskem podvigu, ki je hkrati boleča intimna izpoved dveh mladih, ki na pogorišču bolezni doživljata svojevrstno transformacijo življenja. Scenarij za film sta napisala Maja Doroteja Prelog in Blaž Murn, ki poleg Franca Roppa Valente v filmu tudi nastopata. Direktorja fotografije sta režiserka in Lev Predan Kowarski, montažerja sta Olga Michalik in Maja Doroteja Prelog, oblikovalec zvoka je Julij Zornik. Producent filma je Rok Biček iz Cvinger Filma, koproducenti filma so Alessandro Leone (Agresywna Banda, Poljska) in Massimo Casula (Zena film, Italija). Film je nastal tudi s finančno podporo Poljskega filmskega inštituta.

Direktorica programa Biljana Tutorov in vodja projekta Antigoni Papantoni sta za vse 4 izbrane filme dejala, da: »Raziskujejo današnje stanje ženskosti.«

V program L'Atelier 2021 pa se je uvrstil filmski projekt v razvoju Niti besede režiserke Hanne Slak. Dirigentska zvezda Nina (43) prekine vaje za odločilni koncert Mahlerjeve Pete simfonije: njen vase zaprti sin Lars (14) je imel nenavadno nesrečo. Za pet dni se zatečeta na zapuščen otok, kjer se med njima v zimskem neurju odvija drama nezaupanja. Nina se mora znova povezati z Larsom, naravo in glasbo. Filmski projekt raziskuje soodvisnost poklicnega in družinskega življenja. Govori tudi o tektonskih premikih, ki jih odraščanje prinese v odnos med otrokom in staršem, ter o naravi zaupanja in o posledicah njegove izgube.

L’Atelier poteka že 17. leto zapored in je namenjen posebej obetavnim režiserjem in njihovim projektom. Letos se jih je v program uvrstilo 15. Režiserji se bodo skupaj s producenti lahko srečali s potencialnimi partnerji, ki jim bodo lahko pomagali pri dokončanju njihovih projektov in pri začetku produkcije. Program svojim udeležencem omogoča tudi dostop do mednarodnega financiranja, kar nedvomno pripomore k pospešitvi produkcije posameznega projekta.

Slovenski producent »na potezi« (Producers on the move 2021) je Andraž Jerič, srečanje je že potekalo na daljavo od 17. do 21. maja. Lanski in letošnji izbranci se bodo v Cannesu srečali v živo.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, ki bo tudi letos svetovno filmsko javnost vabil k snemanju v Sloveniji in predstavljal priložnosti ter prednosti uveljavljanja ukrepa denarnih povračil.

Spletni katalog celovečernih in kratkih filmov 2021 se nahaja na tej povezavi.

Povezane novice