Digitalno restavrirana različica filma Sreča na vrvici na ogled v Kranju

18. junij 2021
Film je nastal po literarni predlogi mladinskega romana Teci, teci kuža moj pisatelja Vitana Mala.

V soboto, 19. junija ob 21. uri, bo v sklopu spremljevalnega programa prve edicije Igralskega filmskega festivala Kranj – KRAFFT, v živo na ogled digitalizirana in restavrirana projekcija filma Sreča na vrvici (1977) scenarista in režiserja Janeta Kavčiča. Projekcija filma, ki je nastal po literarni predlogi mladinskega romana Teci, teci kuža moj pisatelja Vitana Mala, bo predvajana v letnem kinu Angelce Hlebce (Mestna tržnica Kranj), prisotni bodo tudi nekateri člani igralske zasedbe. Že v dopoldanskem času pa bo potekala delavnica za otroke o igri z štirinožnimi prijatelji.

Gledalci bodo v soboto zvečer imeli posebno priložnost in izkušnjo, saj bodo gledali tak film, kot so ga lahko videli obiskovalci na premieri filma leta 1977.

Glavni junak filma je deček Matic, ki ga ima mama sicer rada, a kaj, ko ima preveč opravkov sama s seboj in s svojim delom v službi. Maticev oče pa je službeno v Libiji. Razumljivo je, da njegov najboljši prijatelj postane Rok, fant njegovih let. Nenadoma pa se Maticevo življenje spremeni. Filmarji ga povabijo k sodelovanju,  postane glavni junak filma. Ob njem je pes, velik in črn - novofundlandec, pa še Milena, deklica njegovih let. Matic se med snemanjem filma močno naveže na psa in filmarji mu ga ob koncu podarijo. Kam s psom v betonskem naselju?

Protagonist filma Matjaž Gruden je ob tej priložnosti povedal: »Po vseh teh letih se mi zdi, da je skrivnost priljubljenosti Sreče na vrvici v tem, da nima srečnega konca. Nobene tragike ali patetike, zgolj grenkoba razočaranja, s katero nam življenje postreže pogosteje kot s hollywoodskimi srečnimi konci in jahanjem v sončni zahod. To je filmu dalo iskrenost in življenjskost, ki sta se ljudi dotaknili bolj kot bi se jih vsakršna 'pocukrana' zlaganost. Veselim se priložnosti, da si bodo gledalci po dolgih letih Srečo na vrvici, v digitalno obnovljeni različici, ponovno ogledali na velikem platnu. V kinu se zgodi čarovnija, ki jo ne more pričarati niti televizija, še manj pa pametni telefon.«

Vesna Jevnikar, ki je v filmu igrala Mileno, pa dodaja: »Dolga leta sem prepričevala sebe in druge, da ta film ni vplival na moje življenje. Končno je prišel čas, da sem sebi in drugim priznala, da to ni res. Korenito je posegel v moje otroštvo, odločitev glede poklica in začetek moje profesionalne poti. Prav Jane Kavčič je bil tisti, ki mi je dal možnost, da sem kot študentka snemala njegov naslednji film. Lahko rečem, da je on tisti, ki me je naučil tako rekoč vsega, kar vem in znam o filmski igri. Veseli me, da je film preživel vse nove tehnologije, ki so se pojavile v vseh teh letih in osrečeval generacije otrok. Sedaj bo v digitalni različici očitno preživel tudi to najnovejšo. Hvaležna sem usodi, da sem lahko del te srečne zgodbe.«

V filmu nastopajo še: Ivo Ban, Nino de Gleria, Andrej Djordjevič, Brane Grubar, Vladimir Jurc, Manca Košir, Lidija Kozlovič, Mija Mencej, Alojz Milič, Sandi Pavlin, Miro Podjed, Stane Potisk, Polona Rajšter, Pavle Rakovec, Zlata Rodošek, Nataša Rojc, Zvone Šedlbauer, Mitja Tavčar, Oliver Telban, Biba Uršič, Aleš Valič, Boštjan Vrhovec, Nina Zidanič in Jure Žargi.

Filmska ekipa: direktor fotografije Mile de Gleria, glasba Dečo Žgur, montažer Dušan Povh, scenograf Niko Matul, kostumografinja Zvonka Makuc, oblikovalka maske Anka Vilhar, avtorica besedila pesmi Svetlana Makarovič in izvajalka glasbe Marjeta Ramšak Peršak.

Pri digitalni restavraciji filma so sodelovale glavne ustanove slovenskega filma: Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije, ki je filmsko gradivo pripravilo in sofinanciralo skeniranje, Slovenski filmski center, ki je sofinanciral restavracijo in delo strokovne komisije ter Slovenska kinoteka, ki je nudila prostor za oglede in delo komisije. S strokovno komisijo je sodeloval izvajalec digitalne restavracije – Iridium Film.

Povezane novice