Na 49. FEST-u zmagala slovenska manjšinska koprodukcija Oaza

17. maj 2021
»Za edinstveno in čustveno izkušnjo, ki moč filma najde v daljnosežni in goli empatiji.«

Včeraj, v nedeljo 16. maja, se je v Beogradu svečano zaključil 49. mednarodni filmski festival FEST, kjer so slavnostno podelili nagrade. Glavno nagrado tekmovalnega programa je prejela slovenska manjšinska koprodukcija Oaza srbskega scenarista in režiserja Ivana Ikića. Žirija glavnega tekmovalnega programa v sestavi igralec Igor Đorđević, režiser Dane Komljen, grški režiser in scenarist Zacharias Mavroeidis, igralka Dubravka Kovjanić ter bosansko-hercegovska režiserka Ines Tanović je Oazi dodelila glavno nagrado: »za edinstveno in čustveno izkušnjo, ki moč filma najde v daljnosežni in goli empatiji.«

Film Oaza je srbsko-slovensko-nizozemsko-bosansko-francoska koprodukcija in pripoveduje o treh najstnikih, ki živijo v zavodu za osebe s posebnimi potrebami in se morajo spopasti z novoodkritimi čustvi poželenja in zavisti, ko se med njimi nepričakovano splete ljubezenski trikotnik, ki mu grozi, da se bo sprevrgel v spor in iskanje skrajnih poti do kakršnega koli izhoda. Film je bil posnet v resničnem zavodu. V njem nastopajo mladi varovanci, ki so se prvič preizkusili v igranju. Oaza nas tako popelje v svet, od katerega vsi odvračamo pogled. Predstavi nam pretresljivo zgodbo o tem, kaj pomeni biti živ, zaželen in ljubljen, ter kako življenje vedno najde razpoke, skozi katere privre na plano.

Že lani je film prejel več nagrad; na beneškem festivalu, kjer je imel tudi svetovno premiero, je prejel nagrado za najboljši evropski film v sekciji Dnevi avtorjev (Giornate degli autori), na filmskem festivalu v Zagrebu je prejel nagrado za najboljši igrani film, na festivalu v Cottbusu pa so igralci Marijana Novakov, Tijana Marković in Valentino Zenuni prejeli nagrado za izjemen individualni nastop. Poleg njih v filmu igrata še Milica Đinđić in Saša Strugar. Prav tako v glavnih odraslih vlogah vzgojiteljev vidimo hrvaškega igralca Gorana Bogdana in našo Marušo Majer. Na festivalu v Cottbusu je film prejel tudi nagrado Fipresci, ki jo podeljuje žirija mednarodnega združenja filmskih kritikov in novinarjev.

Pri nastajanju je sodelovala slovenska produkcijska hiša Tramal Films ter producenta Miha Černec in Jožko Rutar. Glavni producent je srbska produkcijska hiša Sense, koproducenti so še nizozemski Kepler Film, francoski Les Films d’ Antoine in SCCA/Pro.ba iz Bosne in Hercegovine.

Občinstvo si je na festivalu v glavnem tekmovalnem programu lahko ogledalo tudi najnovejši celovečerni igrani film Zastoj režiserja Vinka Möderndorferja, v tekmovalni sekciji Fest Fokus pa celovečerni igrani film Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića. Prvi je na festivalu imel svetovno premiero, drugi regionalno.

Vsi trije filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra. Letošnji FEST je potekal od 7. do 16. maja pod sloganom »Vrnitev v prihodnost«, z namenom, da kot največji, najstarejši in najpomembnejši filmski festival v Srbiji in regiji prispeva k ponovnemu oživetju velikih filmskih platen in vrnitvi filmskega občinstva v kinodvorane. Od danes in vse do nedelje, 23. maja, pa bo v živo potekal še program »PostFESTum«, ki bo vključeval projekcije 33 filmov iz rednega festivalskega programa.

Več o preostalih festivalskih nagradah je dostopno na tej povezavi.

Povezane novice