Glasba iz Košakove satire Vsi proti vsem nominirana v Hollywoodu

19. januar 2021
Za ameriško nagrado Hollywood music in media, ki je namenjena najboljšim dosežkom s področja filmske glasbe, je letos v kategoriji tujejezičnega neodvisnega filma nominirana tudi glasba iz slovenskeg filma Vsi proti vsem režiserja Andreja Košaka.

Med nominirance za najboljšo glasbo v kategoriji tujih celovečernih filmov je žirija nagrad Hollywood music in media uvrstila glasbo za film Vsi proti vsem, ki jo je ustvaril Italijan Kristian Sensini. Zmagovalci bodo znani 27. januarja.

Nagrade so namenjene skladateljem, ki ustvarjajo na področju kinematografije, televizije in video iger; služijo tudi kot referenčna točka za nominacije za zlate globuse, nagrade bafta in oskarje. Ker imajo nagrade ogromno količino kategorij in posledično nominirancev, napovedujejo predvsem širši izbor tistih, ki bodo pozneje v sezoni prišli v poštev za najvišja priznanja v industriji.

Med letošnjimi nominiranci Hollywood Music in Media Awards (HMMA) je svoje mesto poleg glasbenih velikanov, kot so Alexandre Desplat, James Newton Howard, Trent Reznor/Atticus Ross, Howard Shore in Hans Zimmer našel tudi Kristian Sensini, italijanski skladatelj, ki je za glasbo za film Vsi proti vsem v produkciji Blade Production.

Nagrado za življenjske dosežke bo na letošnji podelitvi, ki bo potekala v živo na spletu, prejel Kenny Loggins, legenda folka in countryja.

Za najboljšo glasbeno podlago so nominirani celovečerci Da 5 Bloods, The Life Ahead, Ma Rainey's Black Bottom, Mank, The Midnight Sky, News of The World, Pieces of a Woman in The Trial of Chicago 7. Obstajajo tudi kategorije za najboljšo glasbeno podlago v grozljivki, animiranem filmu, dokumentarcu, znanstveni fantastiki, itd.

Kako uglasbiti politične spletke?
Sensinijevo glasbo je Inštitut filmske glasbe konec lanskega leta med 30 najboljših filmskih glasb na svetu v letu 2020. V obrazložitvi so zapisali, da Sensinijeva "mešanica jeklene napetosti in žalostno ironične melodije" spomni tudi na paranoično obarvane partiture sedemdesetih, kot sta The Conversation (F.F. Copola) in The Parallax View (A.J. Pakula); po njihovih besedah glasba pričara svet zakulisnih poslov, umazanega seksa in smrtonosnega oportunizma.

V filmu Vsi proti vsem, ki je v domačih kinematografih gostoval lani, Andrej Košak nastavlja ogledalo demokraciji, v kateri živimo. Kritiško film ni bil sijajno sprejet.

Glavni lik je župan Franta (Vlado Novak), ki izgublja volitve v majhnem slovenskem mestu Rovte, in je prisiljen sodelovati s kriminalci. Vsi proti vsem se prek zgodbe o korupciji na lokalni ravni približuje poanti, da živimo v globalnem svetu ponarejenih novic in političnih spinov, kjer sta morala in etika izgubili pomen. Ob Novaku so v filmu nastopili še Iva Krajnc Bagola, Silva Čušin, Aleksandra Balmazović, Valter Dragan, Peter Musevski, Rok Vihar, Jernej Kuntner, Jure Ivanušič, Uroš Potočnik, Blagoj Veselinov in drugi.

Producent filma je Zoran Dževerdanović (BladeProduction), koproducenti pa so RTV Slovenija, Mind Production, Motion, Studio Ritem in Daiga. Projekt so sofinancirali Slovenski filmski center, HAVC ter Filmska agencija Severne Makedonije. Tehnične storitve je ponudil Viba film, distributer pa je Fivia.

Nominiranci v kategoriji neodvisni film - tujejezični

Vsi proti vsem (Fivia) – Kristian Sensini
Black Beach (eOne Films Spain) – Arturo Cardelus
Blizzard of Souls / The Rifleman (Dveselu putenis) (Access – A / Pandastorm) – Lolita Ritmanis
Summer Knight (China Film Administration) – Min He
Zero (Nemesis Media) – Ricardo Curto

Novico so pripravili na MMC RTV SLO in je v celoti dostopna na tej povezavi

Povezane novice