Dva slovenska projekta uspešna na Eurimagesu

15. december 2020
Med izbranimi projekti je slovenski celovečerno-igrani projekt Zbudi me režiserja Marka Šantića in dokumentarni celovečerec Telo avtorice Petre Seliškar.

Na svoji 161. seji upravnega odbora Eurimages, sklada sveta Evrope za filmske koprodukcije, sta bila uspešna dva slovenska celovečerna filma. Na sejo, ki je potekala na daljavo 10. decembra, se je za finančno podporo prijavilo 35 ko-produkcij, od tega pa je bilo 17 projektov izbranih za sofinanciranje. Slovenska predstavnica v upravnem odboru je Jelka Stergel.

Med izbranimi projekti je slovenski celovečerno-igrani projekt Zbudi me režiserja Marka Šantića prejel finančno podporo v višini 210.000 evrov. Projekt je večinsko slovenska in manjšinsko srbsko-hrvaška koprodukcija, ki jo zastopa produkcijska hiša Vertigo iz Ljubljane. Osrednja tema filma je izguba spomina, ki služi kot metafora za univerzalno pozabo neke travmatične izkušnje širše skupnosti. Glavni junak (Jure Henigman) skozi zgodbo pridobiva nazaj svojo preteklost in občutek za odgovornost do svojih preteklih dejanj iz sovraštva do tujcev.

Drugi podprti projekt je dokumentarni celovečerec Telo avtorice Petre Seliškar. Projekt, ki je večinsko slovenska in manjšinsko hrvaško-severno makedonska koprodukcija Zavoda Petra Pan, bo Eurimages podprl z 60.000 evri subvencije. Avtorica skozi obdobje dvajsetih let v intimnem video-dnevniku sledi fizičnim spremembam telesa osrednje »junakinje« filma, simpatične pianistke Urške, ki nastajajo kot posledica njenega dolgotrajnega boja z resno boleznijo.

Oba projekta sta že bila potrjena na Slovenskem filmskem centru.

Upravni odbor Eurimages je na seji sprejel tudi akcijski načrt za izvajanje enakosti spolastrategija (2021–2023). Eurimages zadnja leta dosledno spremlja in spodbuja udeleženost ženskih avtoric v evropski kinematografiji. Na tej seji je upravni odbor izbral 38 odstotkov vseh podprtih projektov, ki so jih režirale ženske.

V Eurimagesev Zlati album, v katerem se predstavlja 50 evropskih režiserk, katerih dela so prejela podporo sklada Sveta Evrope iz obdobja zadnjih 20. let, je izbrana tudi slovenska režiserka Sonja Prosenc s filmom Zgodovina ljubezni.

Povezane novice