Dnevi slovenskega filma v Pulju

12. oktober 2020
Letošnja 4. izdaja dogodka bi morala potekati v mesecu maju, a je bila prestavljena na oktobrski termin, ko se prvič v zgodovini pred filmi ne bodo predstavili tudi nekateri njihovi ustvarjalci.

Danes se v puljskem Kinu Valli pričenjajo Dnevi slovenskega filma in bodo potekali vse do četrtka, 15. oktobra. Letošnja 4. izdaja dogodka bi morala potekati v mesecu maju, a je bila prestavljena na oktobrski termin, ko se prvič v zgodovini pred filmi ne bodo predstavili tudi nekateri njihovi ustvarjalci. Tokrat si bodo gledalci na odprtju ob 19. uri lahko ogledali film Izbrisana scenarista in režiserja Miha Mazzinija. Film Izbrisana je zgodba o samski mamici Ani, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih, da uradno ne obstajata ne ona ne njen novorojenček. Je zgodba o tem, kaj se je dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem koncu razpadle države, ki so jim v devetdesetih letih na upravnih enotah luknjali osebne izkaznice. Kaj se zgodi, če izpadeš iz sistema? Lahko te izženejo iz države, morda ti sosedje zasedejo stanovanje, ostaneš brez službe, zdravnika, celo otroka … Anino mrzlično iskanje rešitve se prelevi v napeto zgodbo, ki spotoma podrobno razišče anomalije slovenskega družbenega sistema. V filmu igrajo z vesno nagrajena protagonistka Judita Franković Brdar, Maruša Majer, Marko Mandić, Sebastian Cavazza, Jernej Kogovšek, Jernej Šugman, Pia Zemljič, Brane Završan, Doroteja Nadrah, Izudin Bajrović, Silva Čušin, Gregor Zorc, Maja Gal Štromar, Neda R. Bric, Barbara Cerar, Nina Skrbinšek in Mojca Partljič. Producent filma je Frenk Celarc iz produkcijske hiše Gustav film.

V torek, 13. oktobra ob 17. uri, bo na sporedu film Igram, sem scenarista in režiserja Miroslava Mandića. Medtem ko se pripravlja na vlogo tatice, začne mlada igralka krasti tudi v resničnem življenju, vse bolj »filmski« pa postaja tudi njen odnos do mladega natakarja, ki je vanjo zaljubljen … Med raziskovanjem za vlogo klošarja se igralec potika po zavetiščih in navezuje stike z resničnimi brezdomci. Svoboda življenjskega sloga ga povsem prevzame … Igralec v televizijski žajfnici obsesivno zasleduje soigralko, ona pa mu dopoveduje, da dogajanje pred kamero nima nič z njunim zasebnim življenjem… V glavnih vlogah nastopajo Luna Zimić Mijović, Gregor Zorc, Goran Bogdan, Lana Barić, Mojca Funkl in Amar Čustović. Producent filma je Filmostovje, režiser je lani za ta film prejel Štigličev pogled za režijo, nagrado vsako leto podeljuje Društvo slovenskih režiserjev.

Naslednji dan, prav tako ob 17. uri, bo na ogled dokumentarni film Poj mi pesem scenarista in režiserja Mirana Zupaniča. Tista črna kitara, Namesto koga roža cveti, Od višine se zvrti … so že ponarodele pesmi Vlada Kreslina. Glasbenik ima pri svojem občinstvu kultni status, ki ni posledica samopromocijskih prijemov, ampak rezultat osebne karizme in sugestivnega glasbenega izraza. Ta temelji na prepletu tradicionalne panonske melodičnosti, rockovskega uporništva in izvirne pesniško-glasbene govorice. Dokumentarec Poj mi pesem sledi Kreslinovemu umetniškemu razvoju ter prikazuje kulturni kontekst, v katerem deluje že več kot štirideset let. To je film o glasbi in tistih, ki jo imajo radi. V filmu nastopajo Vlado Kreslin, Eva Strmljan Kreslin, Katarina Kreslin, Milan Kreslin, Vera Pergar, Blaž Ogorevc, Jure Potokar, Anton Avbelj, Marjan Bokan, Vojko Kokot, Mali bogovi in Beltinška banda. Producent filma je Boštjan Ikovic iz produkcijske hiše Arsmedia.

Dneve slovenskega filma v Pulju v četrtek, 15. oktobra ob 17. uri, zaključuje prvi igrani celovečerec Ne bom več luzerka režiserke Urše Menart. Špela, diplomantka umetnostne zgodovine, bo kmalu stara 30. Preživlja se s priložnostnimi deli, saj še nikoli ni imela redne službe. Za razliko od svojih najboljših prijateljic, ki sta se pred leti odselili v tujino in se ne nameravata vrniti, Špela trmasto vztraja, da bo v Ljubljani ostala, pa čeprav se večina njenega družabnega življenja odvija na Skypeu. Ko se brez denarja, dela in družbe znajde na kavču svojih razočaranih staršev, ugotovi, da bo odrasti težje, kot je pričakovala. V filmu igrajo: Eva Jesenovec, Živa Selan, Saša Pavček, Branko Završan, Špela Rozin, Jurij Drevenšek, Tina Potočnik Vrhovnik, Lara Vouk, Aljaž Jovanović, Timon Šturbej, Matic Lukšič in Vladimir Kusić. Producent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo. Film je bil v Portorožu na 21. Festivalu slovenskega filma nagrajen z vesno za najboljši celovečerni film, scenarij in stransko igralko, posebno omembo žirije pa je prejel tudi na festivalu LIFFe.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in so opremljeni s hrvaškimi podnapisi. Partnerja Slovenskega filmskega centra v Pulju sta Slovensko kulturno društvo Istra Pulj in Kino Valli. Glavni pokrovitelj dogodka je Urad za Slovence in zamejce po svetu.

Povezane novice