Dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu - PRELOŽENO

11. marec 2020
Četrti Dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu bodo potekali od 18. do 20. marca, tradicionalno v Kinu Meeting Point, ki je osrednje mestno filmsko zbirališče.

Otvoritveni film bo večkrat nagrajeni film in zmagovalec 21. Festivala slovenskega filma Ne bom več luzerka scenaristke in režiserke Urše Menart. Ko se devetindvajsetletna diplomantka umetnostne zgodovine brez denarja, dela in družbe znajde na kavču svojih staršev, ugotovi, da bo odrasti težje, kot je pričakovala. «Film Ne bom več luzerka je žirija 21. Festivala slovenskega filma prepoznala kot najbolj celovit filmski izdelek tega festivala. Relevantnost teme, dodelan scenarij in precizna režija Urše Menart, izvrstna igralska zasedba z Evo Jesenovec na čelu ter vsi preostali avtorski prispevki tvorijo prepričljivo celoto. Generacijska problematika je aktualna in pereča, a jo film obravnava z inteligentno noto humorja, absurda in topline.« V filmu igrajo Eva Jesenovec, Živa Selan, Saša Pavček, Branko Završan, Špela Rozin, Jurij Drevenšek, Tina Potočnik Vrhovnik, Lara Vouk, Aljaž Jovanović, Timon Šturbej, Matic Lukšič in Vladimir Kusić. Producent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo.

Naslednji dan bo na programu Oroslan scenarista in režiserja Matjaža Ivanišina. Film je imel svetovno premiero v tekmovalni sekciji »Cineasti del presente« na lanskem filmskem festivalu v Locarnu. Zgodba filma, ki je nastala po kratki zgodbi Zdravka Duše pripoveduje o smrti moškega, poznanega pod vzdevkom Oroslan, ki pretrese majhno vas v Porabju. Novica o njegovi smrti se hitro razširi med vaščani. Sčasoma dejanja postanejo besede in besede zgodbe. Da bi se lažje soočili z izgubo, vaščani obujajo Oroslanovo podobo skozi zgodbe o njegovem življenju. V filmu igrajo Margit Gyecsek, Milivoj Miki Roš in Dejan Spasić. Milivoj Miki Roš je na 22. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljšo stransko moško vlogo, žirija pa je v utemeljitvi zapisala: »Milivoj Roš Miki je v svoji igralski bravuri v nekaj minutah filmske pripovedi uspel narediti tako močan vtis, da si filma brez njega ni mogoče zamisliti. Z neverjetno lahkotnostjo prehaja iz nastopaškega pripovedovanja v intimno in grenko izpoved. Miki nam je ponovno pokazal, kako močna in navdihujoča je lahko igralčeva karizma.« Producent filma je produkcijska hiša Staragara in Miha Černec. Režiser je letos za film prejel nagrado Štigličev pogled za režijo, ki jo vsako leto podeljuje Društvo slovenskih režiserjev in lani Brenkovo priznanje za vrhunske dosežke na filmskem področju, ki ga podeljuje Društvo za širjenje filmske kulture KINO!.

Sledi še Polsestra režiserja Damjana Kozoleta. Film je svetovno premiero doživel v lanskem uradnem tekmovalnem programu festivala v Karlovih Varih. Gre za zgodbo o odtujenih polsestrah iz Izole, ki morata zaradi spremenjenih okoliščin živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani. V glavnih vlogah nastopata Urša Menart in Liza Marijina, ki je na 22. Festivalu slovenskega filma prejela vesno za najboljšo žensko vlogo. Žirija je v utemeljitvi zapisala: »V lik uporniške Neže je Liza Marijina vnesla slojevitost in globino, ki subtilno namigujeta na skrita in potisnjena čustva, ki se skrivajo za navidezno grobostjo, nesramnostjo in samoironijo. Z natančnimi in dobro umerjenimi sredstvi ji uspe postopno razkrivanje emotivnega odpiranja svoje junakinje.« Igrajo še Jurij Drevenšek, Peter Musevski, Anja Novak, Damjana Černe, makedonska igralka Labina Mitevska in drugi. Film je bil v tekmovalnem programu prikazan tudi na minulem 48. mednarodnem filmskem festivalu – FEST v Beogradu. V Sarajevu so film že prikazali na zadnji ediciji sarajevskega filmskega festivala, v programu Fokus, v katerem prikažejo filme, ki so bili pred tem prikazani na največjih filmskih festivalih. Producent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo.

Dnevi novega slovenskega filma se pripravljajo v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, Lektoratom slovenskega jezika na oddelku za slovanske jezike in književnost Filozofske fakultete Univerze v Sarajevu in Društvom Slovencev Ivan Cankar v Sarajevu, ter s podporo Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik pri Filozofski Fakulteti Univerze v Ljubljani, Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in Petrolom d.d.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, vstop na projekcije filmov, ki se bodo vrteli vsak dan ob 20. uri, je prost.

Povezane novice