Slovenski kratki film Potop scenarista in režiserja Kristijana Krajnčana v tekmovalnem programu na festivalu v Motovunu

31. julij 2020
Letošnji filmski festival v Motovunu bi moral potekati od 30. julija do 1. avgusta, a so format festivala zaradi epidemije bolezni covid-19 morali spremeniti.

Namesto osrednje prireditve v Motovunu so se organizatorji odločili, da bodo od 30. 7. do 6. 9. 2020 del programa predvajali v različnih hrvaških mestih. »Naše poslanstvo je ljudem približati zgodbe, ki izboljšujejo življenje - zdi se nam, da organiziranje festivala v resnici nikoli ni bilo bolj potrebno,« je med drugim povedal direktor festivala Igor Mirković.

V tekmovalni program kratkih filmov se je uvrstil tudi slovenski kratki film Potop scenarista in režiserja Kristijana Krajnčana. V glavnih vlogah nastopata Žigan Krajnčan in Matej Puc. Po daljši očetovi odsotnosti sin poskuša najti izgubljeno bližino na izletu v družinsko gorsko kočo. Bolj ko se trudi, bolj se zdi oče hladen in nedostopen. Ko sončen dan nepričakovano prekine močno deževje, sina zaskrbi, da je to povezano z očetom. Bo zbral dovolj moči, da bo še pred potopom spregledal resnico?

Režiser je o filmu med drugim povedal:« Zame je bil pomemben cilj raziskovanje skrivnostnega vzdušja prek filmskega jezika. Format kratkega filma mi je všeč natanko zato, ker dopušča eksperimentiranje s pripovedovanjem zgodbe. Film sem hotel začeti v realističnem tonu, nadaljevati pa s prehodom k abstraktnejši pripovedi.«

Film je nastal v produkciji EnaBande, producenta filma sta Katja Lenarčič in Marko Kumer, ter v koprodukciji z RTV Slovenija, hrvaško produkcijsko hišo Eclectica, producentka Rea Rajčić, MB Gripom in Studiom 100.

Potop je svojo mednarodno pot začel lansko leto na prestižnem filmskem festivalu v Solunu, v sekciji »Balkan Survey«, letos februarja pa je bil prikazan tudi v tekmovalni sekciji na največjem festivalu kratkega filma na svetu v Clermont Ferrandu.

Vsi kratki filmi bodo prikazani od 27. 8. do 6. 9. v Zagrebu, kjer bo, kot so na spletni strani zapisali organizatorji, veliki festivalski finale. Izmed 674 prijavljenih naslovov bo v glavni konkurenci kratkih filmov prikazanih 24 filmov, 2 tudi izven konkurence in kot pravi Inja Korać, selektorica Motovunskega kratkega programa: »Z letošnjim izborom filmov praznujemo življenje in tudi ko nas filmi na videz poskušajo zabavati, nevsiljivo komunicirajo ideje, ki se jih spominjamo. Hvala, da so nas opomnili, kako zelo ljubimo človeški duh v času balkonskih socializacij in neresničnih prizorov izpraznjenih mest.«  Najboljši kratki film bo tudi nominiran za najboljši evropski film, saj je Motovun prvi hrvaški filmski festival, ki je partner evropske filmske akademije (EFA).

V sklopi Istrske turneje pa bo v nedeljo, 3. avgusta, v Rovinju na ogled tudi lanskoletna uspešnica makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske z naslovom Bog obstaja, ime ji je Petrunija. Gre za makedonsko - slovensko – belgijsko – francosko – hrvaško koprodukcijo. Slovenski koproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo. Film se je lani uvrstil v tekmovalni program Berlinala in v svoji kategoriji prejel nagrado šestčlanske ekumenske žirije in nagrado tričlanske žirije zveze nemških kinematografov.

Oba filma sta nastala s finančno podporo Slovenskega filmskega centra. Podrobnosti festivala in natančen program se nahajajo na tej povezavi.

Povezane novice