Posebni omembi in mednarodni premieri slovenskih filmov na 15. SEEfestu v Los Angelesu

05. julij 2020
Letošnji festival poteka na spletu vse od 24. junija do 16. avgusta, v različnih festivalskih sekcijah pa je predstavljenih 7 domačih naslovov.

Na 15. izdaji Jugovzhodno evropskega filmskega festivala SEEfest si posebno omembo žirije v kategoriji celovečernih igranih filmov delita Jani-Petteri Passi, direktor fotografije filma Korporacija režiserja Mateja Nahtigala in Virginie Saint-Martin, direktorica fotografije slovenske manjšinske koprodukcije Bog obstaja, ime ji je Petrunija režiserke Teone Strugar Mitevske (slovenski koproducent je produkcijska hiša Vertigo). Žirijo sestavljajo direktorica fotografije Anette Haellmigk in direktorja fotografije Alan Caudillo ter Attila Szalay. 

Letošnji festival poteka na spletu vse od 24. junija do 16. avgusta, v različnih festivalskih sekcijah pa je predstavljenih 7 domačih naslovov.

V sekciji celovečernih igranih filmov se poleg Korporacije prikazujejo še biografski dokumentarni film Stoletje Sanj režiserja Vena Jemeršića, produkcija Supermarket ter Buča na vroči strehi sveta režiserjev Nejca Sajeta in Jeffreyja Younga, Strup produkcija. Oba filma imata na festivalu mednarodno premiero. Občinstvu pa sta na ogled še dve manjšinski koprodukciji Dnevnik Diane Budisavljević režiserke Dane Budisavljević (slovenski koproducent je Zavod December) in Sin režiserke Ines Tanović (slovenski koproducent je produkcijska hiša Mono o).

V sekciji kratkih filmov pa je prikazan študijski Tudi jaz vidim režiserke Lane Bregar v produkciji Akademije za gledališče, radio, film in televizijo.

Del festivalskega programa je ameriškemu občinstvu na voljo na spletni platformi Darkroom od 24. junija, celoten filmski program pa bo postopoma dodan od 15. julija do 16. avgusta.

Slovenski filmski ustvarjalci so na SEEfestu v Los Angelesu redno prisotni, leta 2011 pa je bila na festivalu tudi retrospektiva slovenskih filmov, ki je vključevala Dolino miru Franceta Štiglica, Vesno  Františeka Čápa, Splav Meduze Karpa Godine, Ples v dežju Boštjana Hladnika in  Na papirnatih avionih Matjaža Klopčiča.

Povezane novice