Slovenska premiera dokumentarnega filma Hči Camorre režiserja Siniše Gačića

05. junij 2020
V sredo 10. junija ob 21. uri, v Kinodvoru, v programskem sklopu intimni in globalni portreti na 22. Festivalu dokumentarnega filma.

Na 22. Festivalu dokumentarnega filma, ki bo letos potekal od 9. do 16. junija, bo v programskem sklopu intimni in globalni portreti, v sredo 10. junija ob 21. uri, v Kinodvoru slovenska premiera celovečernega dokumentarnega filma Hči Camorre režiserja Siniše Gačića.

»Ponovno odprtje kinematografov razveseljuje, upam, da bo kinematografski post našemu filmu Hči Camorre prinesel kakšnega dodatnega gledalca več, saj verjamem, da smo mnogi močno pogrešali platno in temo v kino dvorani,« je dejal režiser.

Gre za slovensko-italijanski observacijski dokumentarec o Cristini Pinto, znani tudi pod vzdevkom Nikita, nekdanji morilki neapeljske mafije Camorra, ki se po štiriindvajsetletni zaporni kazni skuša znajti v vlogi matere, partnerice in babice. Ko njen partner Raffaele zboli za rakom, Cristina poišče zatočišče pri hčeri Eleni, s katero skuša zapolniti dvajsetletno vrzel v odnosu. Scenarij za film je napisala Anka Pirš, ki je o filmu med drugim povedala: »Nekaj časa sem živela v Neaplju, od koder prihaja moj mož. V okolišu, kjer živi Cristina, je bilo njeno ime strah in trepet. Vsi so vedeli, da se Nikiti, kakor so jo klicali, nikakor ne smeš zameriti. Bila je noro lepa in noro fascinantna. Delovala je skoraj kot duh: obstaja, a je hkrati ni.«

V filmu nastopajo Raffaele Mirabella, Christina Pinto in Elena Pinto, glasbo za film je napisal Damir Avdić.

Film je na lanskem 22. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljši dokumentarni film. Žirija je v obrazložitvi med drugim zapisala, da avtorjema uspe na verodostojen in zaupljiv način prodreti v najintimnejše plasti človeške duše in odstreti skrivnost, zakaj je Christina ubijala. Odlična montaža, glasba in celotna izvedba filma. Pretresljiv film.

Leta 2018 se je film v fazi postprodukcije predstavil na sarajevskem festivalu na »Docu Rough Cut Boutique« in prejel nagrado HBO Europe Award. Leto pozneje je film imel svetovno premiero v tekmovalnem programu dokumentarnih filmov 25. filmskega festivala v Sarajevu.

Producentka filma je Dunja Klemenc iz produkcijske hiše Studio Maj. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, občinstvo pa si ga bo lahko od 17. 6. ogledalo v Kinodvoru, kjer bo imel prvo projekcijo v letnem kinu Kinodvorišče, od 18. 6. pa bo na ogled tudi v Koloseju, Mariboxu in v Art kino mreži Slovenije.

Novinar in režiser Siniša Gačić je za svoj prvi film Boj za, dokumentarec o antiglobalističnih protestih leta 2014 v Ljubljani, na Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljši celovečerec. Tri leta pozneje je z Dominikom Mencejem posnel Odraščanje, dokumentarni portret lezbične družine v boju proti diskriminaciji. Hči Camorre je njegov tretji dolgometražec.

Povezane novice