V sklopu globalnega filmskega festivala »We Are One« dva slovenska prispevka

29. maj 2020
"The Right One" Urške Djukić in Razglednice prijateljev Sarajevskega filmskega festivala, v katerem sodeluje Damjan Kozole.

Globalni filmski festival poteka na spletu od 29. maja do 7. junija, brezplačno bo na ogled več kot 100 filmov, ki jih je sokuriralo 21 svetovnih festivalov, med njimi je tudi Sarajevski filmski festival, ki je v program vključil tudi slovensko avtorico in režiserko Urško Djukić, s kratkim igranim filmom »The Right One«, pri katerem sta sodelovala tudi slovenska igralka Doroteja Nadrah in direktor fotografije Lev Predan Kowarski.

Film je leta 2019 odprl program »Cannes Directors’ Fortnight 2019« prestižnega festivala v Cannesu, ko-režiral ga je Gabriel Tzafka, predstavnik Danske in Grčije, poleg Nadrahove pa v filmu igrata še Mirjana Karanović in Muhamed Hadžović.

Režiserka je ob tem povedala: »Vesela sem, da se je naš film 'The Right One' uvrstil na festival 'We Are One', saj gre za lepo iniciativo vseh večjih filmskih festivalov in poudarja solidarnost. Deset dni bodo gledalci lahko preko YouTube kanala gledali izbrane filme iz največjih festivalov. To so filmi, ki jih po navadi ljudje težje vidijo, če ne obiskujejo filmskih festivalov ali se posebej ne zanimajo za avtorski film. Tako ta festival daje možnost vsem radovednim dušam, da si kar od doma pogledajo odlične avtorske filme. Naš film bo na sporedu 5 junija dopoldne v družbi še štirih kratkih filmov iz lanskega programa 'SEE Factory'. Vsem kratkim filmom je skupno to, da pripovedujejo o balkanskih mamah. Vsem želim prijeten ogled, ter da čim bolj izkoristijo teh 10 dni podarjenih avtorskih filmov.«

»Southeast Europe Factory« je projekt, kjer je v parih sodelovalo pet mednarodnih in pet režiserjev iz regije, vključujoč Slovenijo, Bosno in Hercegovino, Severno Makedonijo, Črno goro in Srbijo. Pet kratkih filmov je nastalo v sklopu tega projekta po konceptu »La Factory«, ki ga podpisuje Dominique Welinski in »Directors’ Fortnight«. Filmi so nastali s podporo Slovenskega filmskega centra, Filmskega centra Srbije, Makedonske agencije za film, Filmskega centra Črne gore, sarajevskega Ministrstva za kulturo in šport v sodelovanju z Akademijo scenskih umetnosti v Sarajevu. Producent filmov je Sarajevski filmski festival (Obala Art Centra).

Poleg Djukićinega filma pa bo v sklopu globalnega festivala 31. maja imel svetovno premiero tudi kratki dokumentarni film Razglednice prijateljev Sarajevskega filmskega festivala (Postcards from Sarajevo Film Festival Friends), v katerem sodeluje tudi slovenski režiser Damjan Kozole.

Kozole je pripravil ljubljansko razglednico, v kateri obdobje karantene prikaže v dveh trenutkih: kot posvetilo velikemu igralcu Petru Musevskemu, ki nas je zapustil ravno v tem času in v podobi prazne Slovenske ulice.