Korporacija na festivalu v ZDA, ki prikazuje sveže filme "izza nekdanje železne zavese"

14. april 2020
South East European Film Festival po besedah organizatorjev vsako leto v Los Angeles prinese jagodni izbor stvaritev, nastalih v produkciji držav za nekdanjo železno zaveso. Tokrat je v tekmovalnem programu tudi Korporacija iz Slovenije.

Režiser Matej Nahtigal je svoj film opisal kot žanrsko kriminalno dramo, ki se estetsko napaja iz neonoarskih in konspirativnih trilerjev iz 70. let preteklega stoletja. Govori o volji in moči posameznika, o boju proti institucijam, o posameznikovi angažiranosti in o odločitvah, sprejetih v zakulisju.

Celovečerec se je uvrstil torej v tekmovalni program festivala SEE FEST 2020, ki bo zaradi okoliščin, povezanih s pandemijo novega koronavirusa, potekal prek spleta od 22. do 26. junija, je sporočil producent filma Tomi Matič.

Ali sploh lahko vplivamo na družbeni ustroj?
V filmu spremljamo Leona Galla, policijskega inšpektorja v poznih 30. letih, ki včasih deluje na robu legalnosti, vendar ni koruptiven. V četrti, kjer je odraščal s svojo pokojno materjo, narkomanko, Korporacija Rihter želi začeti gradnjo največjega stavbnega kompleksa v zgodovini mesta. Gall prek svojega dekleta, luksuzne prostitutke Veronike Gril, ki zadovoljuje pomembnega politika in enega izmed glavnih akterjev pri projektu, izve, da je bil nakup tamkajšnjega zemljišča sumljiv.

Režiser si v filmu zastavlja vprašanja, kot so: kaj je potrebno, da se v družbi nekaj spremeni, ali je to posameznik, kritična masa ljudi s podobnimi željami in ideali; ali sploh lahko vplivamo na družbeni ustroj, mu malce spremenimo pot, ali že vsak poskus, s tem, ko obstaja, nekaj spremeni; kaj pomeni verjeti v zakon in oblast; kakšno je razmerje moči med ljudmi, ki v uradnih političnih strukturah urejajo naša vsakdanja življenja, in med tistimi, ki finančno poganjajo ves ustroj; kaj so v tem pogledu organi reda in miru; kdo obvladuje naša življenja in s kakšnimi nameni.

V kriminalni drami igrajo Primož Vrhovec, Uroš Fürst, Ivo Barišič, Jana Zupančič, Pia Zemljič, Niko Goršič, Borut VeselkoMatija Vastl, Primož PirnatBrane ZavršanKatarina Stegnar in drugi. Scenarij podpisuje pisatelj, avtor besedil in vokalist glasbene skupine Res Nullius Zoran Benčič. Direktor fotografije je J. P. Passi, avtorja glasbe Alen Sinkauz in Nenad Sinkauz, montažer Vladimir Gojun, scenografka Tina Merica, kostumografka Sanja Grcić, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik in oblikovalka maske Alenka Nahtigal.

Film je bil prikazan v tekmovalnem programu 22. Festivala slovenskega filma, s katerega je Jana Zupančič odnesla vesno za najboljšo stransko žensko vlogo. 

Članek so pripravili na MMC portalu RTV SLO in je v celoti dostopen tukaj

Povezane novice