Za nami je že šesta noč kratkih filmov

22. december 2019
Na pobudo Slovenskega filmskega centra je na zimski solsticij, 21. decembra, že šesto leto zapored potekal maraton kratkih filmov.

Osrednji dogodek je bil tudi letos v Slovenski kinoteki, iz Art kino mreže je sodelovalo sedem kino dvoran: Filmsko gledališče Idrija, Art kino Odeon Izola, Kulturni dom Nova Gorica, Kino Kulturni dom Slovenj Gradec, Kino Sora Škofja Loka, Kinogledališče Tolmin in Kino Velenje.
Prvič se je pridružil tudi Zavod Otok, ki je filme predvajal v Centru mladih Koper.
Izbrani filmi so bili predvajani v naslednjih programskih sklopih: Otroški program, 100 let Franceta Štiglica: V dolini miru, Za boljši jutri, The best of fest, ki so ga letos prvič sestavili glavni slovenski filmski festivali in so predlagali po en film iz svojih programov, ter Zona somraka.
Ob skupnem otroškem programu pa so v Art kino mreži prikazali tudi program kratkih filmov za odrasle, ki so ga sestavljali najbolj zanimivi slovenski kratki filmi leta 2019.
Letošnja priprava dogodka je potekala v organizaciji Slovenske kinoteke, Slovenskega filmskega centra, Društva Kraken, Zavodom SCCA – Ljubljana, Slovenskega filmskega arhiva pri Arhivu RS ter festivalov Animateka, Dokudoc, Kurja polt, FeKK, Kino Otok, Grossmannov festival fantastičnega filma in vina,  Festival LGBT filma ter Short Film Circuit in Eye Film Museum.
Poročilo o obisku v Slovenski kinoteki je prineslo  244 obiskovalcev, kar je preseglo lanskoletni obisk in organizatorjem prineslo potrditev o pomenu dogodka, ki promovira kratko filmsko formo.
Najbolj obiskan je bil novi program, ki so ga sestavili slovenski filmski festivali.
Obisk dogodkov je bil tudi letos brezplačen.

Povezane novice