Šesta noč kratkih filmov

18. december 2019
Že šesto leto zapored bomo na zimski solsticij, ki je od nekdaj pomenil pomembno in veselo prelomnico, priredili praznovanje v čast kratkega filma.

Na ta dan, 21. decembra 2019, bo na pobudo Slovenskega filmskega centra že šesto leto zapored v Slovenski kinoteki in sedmih izbranih dvoranah Art kino mreže po vsej Sloveniji potekal maraton kratkih filmov.

Letos smo selekcijo nekoliko spremenili, programske sklope smo prevetrili in jih prepustili bolj lahkotnemu kuratorskemu očesu, ki je med seboj pomešalo različne čase in stile, ter se tudi poklonili stoti obletnici rojstva Franceta Štiglica. Letošnja noč bo tudi prvič prikazala tuje filme, ki bodo sestavljali otroški program in program festivalov.

Osrednji dogodek bo tudi letos v Slovenski kinoteki, z začetkom ob 15. uri, iz Art kino mreže pa sodelujejo naslednji kinematografi: Filmsko gledališče Idrija, Art kino Odeon Izola, Kulturni dom Nova Gorica, Kino Kulturni dom Slovenj Gradec, Kino Sora Škofja Loka, Kinogledališče Tolmin in Kino Velenje.
Prvič se je pridružil tudi Zavod Otok, ki bo filme predvajal v Centru mladih Koper.

Izbrani  filmi se bodo predvajali v raznovrstnih programskih sklopih, v Slovenski kinoteki si bo mogoče ogledati naslednje: ob 15. uri Otroški program, ob 17. uri 100 let Franceta Štiglica: V dolini miru, ob 19. uri Za boljši jutri, ob 21. uri The best of fest, ki so ga letos prvič sestavili glavni slovenski filmski festivali in so predlagali po en film iz svojih programov, ter ob 23. uri Zona somraka.

Ob skupnem otroškem programu pa bodo v Art kino mreži prikazali program kratkih filmov za odrasle, ki ga sestavljajo najbolj zanimivi slovenski kratki film leta 2019, med njimi so tudi tisti, ki so bili nagrajeni na Festivalu slovenskega filma v Portorožu in na Festivalu kratkega filma v Ljubljani.

Letošnja priprava dogodka je potekala v organizacijski simbiozi Slovenske kinoteke, Slovenskega filmskega centra, Društva Kraken, Zavodom SCCA – Ljubljana, Slovenskega filmskega arhiva pri Arhivu RS ter festivalov Animateka, Dokudoc, Kurja polt, FeKK, Kino Otok, Grossmannov festival fantastičnega filma in vina,  Festival LGBT filma ter Short Film Circuit in Eye Film Museum.

Oglejte si program in odgovor poiščite 21. decembra.

Obisk dogodkov je brezplačen, ogled iz različnih programskih sklopov filmov pa bo od 21. do vključno 23. decembra omogočen tudi na Vimeo kanalu Slovenskega filmskega centra.

Povezane novice