Nagrade za slovenske filme na filmskem festivalu K3 v Beljaku

17. december 2019
V avstrijskem Beljaku se je v nedeljo, 15. decembra, zaključil filmski festival K3, na katerem so bili nagrajeni trije slovenski filmi.

Za celovečerni igrani film je glavno nagrado prejela slovenska manjšinska koprodukcija, italijanski film Igor in Rosa slovenske režiserke Katje Colja. Denarna nagrada je namenjena distribuciji filma v Avstriji. Žirija v sestavi Barbara Brunner (filmska programerka za KIZ Royal Kino Graz) in Tanja Helm (filmska programerka za leokino-kinematograf Innsbruck) je v svoji obrazložitvi zapisala: «Težko je bilo izbrati zmagovalca, videli smo šest zelo različnih filmov, vsi so nam bili zelo všeč. Igor in Rosa na zelo drugačen in lep način prikazuje enotnost smrti in življenja. Vidimo starejši par, ki se bori s smrtjo svojega otroka. Njuna napačna zveza po tej tragediji še bolj trpi, vendar ju zgodba vodi v presenetljivo smer. Katja Colja razvija filmske like v svojem času. Osredotočenost je na ženskem liku vendar tudi moževe občutke in strahove prikazuje na ljubeč način. Navdušeni smo nad vizualizacijo vseh malenkosti, ki jih ni mogoče povedati. Izvedba igralske zasedbe je izjemna. Distribucija filma v avstrijskih kinematografih pomeni obogatitev za naše občinstvo.«

Celovečerni prvenec režiserke z Borisom Cavazzo in Lunetto Savino v glavnih vlogah je intimna drama o dolgoletni ljubezni, ki je postavljena na preizkušnjo. Je tudi zgodba o mejah in njihovem preseganju: o mejah med državami, ljudmi, generacijami, med dušo in telesom, med razumom in čustvi. Film je imel junija mednarodno premiero v tekmovalnem programu na filmskem festivalu v Šanghaju, na 22. Festivalu slovenskega filma pa je prejel vesno za najboljši scenarij. Slovenski koproducent filma je Igor Pediček iz produkcijske hiše Casablanca.

V sekciji kratkih filmov je zmagal slovenski animirani film Soma v režiji Sandre Jovanovske. 

Zgodba se odvija v recikliranem vesolju in se vrti okoli dveh bitij. Nagačevalec in mesar. Mesar zasvoji nagačevalca s svojo drogo, ki jo ponuja kot domnevno zdravilo za nagačevalčevo bolezen. Nagačevalec postane narkoman in mesarju v zameno za drogo preda svojo največjo ljubezen. Ko se zave napake, se vrne po to, kar mu pripada, toda pot pred njim je enosmerna.

Scenarij za film sta napisala režiserka in Ivan Antić, glasove v filmu pa so posodili: Ivan Antić (mesar), Samo Bihar (nagačevalec), Filip Bihar (nagačevalec) in Sandra Jovanovska (lutka). Film je bil prikazan v tekmovalnem programu študijskih filmov na 22. Festivalu slovenskega filma, producent filma je Boštjan Potokar, film je producirala Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici, koproducenti filma pa so Kinoatelje, Famul Video Lab in Mnogougao.

Žirija v sestavi Lea Cok (igralka), Lorenzo del Porto (italijanski filmski kritik) in Robert Schabus (koroški filmski ustvarjalec) je v obrazložitvi zapisala: »S pogumnim in inovativnim, a vendarle s pristopom stare šole pri pripovedovanju, je film pravi vizualni praznik, ki je sposoben izraziti svojevrsten pogled na težke teme kot sta odvisnost od drog in potrošništva. Kombinacija temnega humorja in motečih slik, posnetih z izjemno stopnjo obrtništva, ki spominja na dela mojstrov animacije za odrasle, kot je Jan Svankmeyer ali brata Quay.  Zato nagrada žirije festivala K3 za najboljši kratki film pripada Somi.«

Nagrado posebne omembe žirije pa je prejel tudi slovenski kratki film Raj v režiji Sonje Prosenc in Mitja Lična, ki je prejel vesno za najboljši kratki film na letošnjem Festivalu slovenskega filma. Ana in Lars na jadranskem otoku preživljata svoje poletne počitnice. Videti je, kot da sta v raju, dokler nepričakovano srečanje ne postavi njunega odnosa na preizkušnjo in ju prisili, da na novo razmislita o tem, kar želita eden od drugega. V filmu igrajo: Judita Franković Brdar, Matej Puc, Saša Pavlin Stošić in Jernej Kogovšek. Producenta filma sta Sonja Prosenc in Rok Sečen iz produkcijske hiše Monoo, koproducenti filma so Wolfgang I Dolly, Katja Šoltes – Arhitektka in Scenografinja.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Povezane novice