Slovenija se drugič predstavlja na sejmu filmskih lokacij v Londonu

28. november 2019
Promocija slovenskih filmskih lokacij bo tudi letos potekala v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo.

3. in 4. decembra bo v Londonu potekal eden največjih mednarodno priznanih sejmov za promocijo filmskih lokacij FOCUS 2019. Letos se bo s slovenskimi filmskimi lokacijami na njem drugič predstavil Slovenski filmski center, ki v Sloveniji opravlja aktivnosti Filmske komisije in tako nudi podporo tujim filmskim produkcijam, ki želijo snemati v Sloveniji.

Promocija slovenskih filmskih lokacij bo tudi letos potekala v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo. Namen tovrstnih promocijskih dogodkov je promocija Slovenije kot filmske destinacije. Slovenija zaradi svoje idiličnosti in slikovitosti ponuja številne raznolike snemalne lokacije, ukrep denarnega povračila tujim produkcijam v višini 25 odstotkov, pa tujim producentom, po zgledu večine evropskih držav, omogoča še dodatno vzpodbudo za snemanje na slovenskih tleh. Med ključne dejavnike, ki uvrščajo Slovenijo med ekskluzivne filmske lokacije, sodijo dobro ohranjeni historični objekti, številnost slikovitih lokacij, ki se nahajajo v neposredni bližini, ter dejstvo, da se lahko v enem dnevu snema tako v gorah kot ob morju. Že naslednji dan pa so snemalne ekipe lahko na Krasu ali Panonski nižini. Prav zato je letošnji slogan promocijske kampanje, ki smo jo pričeli že na filmskem festivalu v Cannesu: »Slovenia. Any European story. Within two hours. Drive less. Film more. Film in Slovenia.« Za potrebe slovenskih in tujih filmskih producentov smo v ta namen vzpostavili tudi spletno stran z naslovom FilminSlovenia.si., kjer producenti najdejo osnovne informacije o Sloveniji kot filmski deželi.

V letu 2018 so s pomočjo ukrepa denarnih povračil pri nas snemale produkcijske hiše iz Italije, Filipinov, Hrvaške, Srbije, Republike Koreje, ZDA in Velike Britanije. Za snemanje v Sloveniji so zainteresirane tako velike produkcijske hiše, ki ustvarjajo velike, visoko proračunske in ambiciozne filme kot tudi televizijske hiše, ki snemajo televizijske serije. V letu 2018, drugem letu izvajanja ukrepa spodbujanja tujih vlaganj v avdiovizualno produkcijo, so bila odobrena denarna povračila sedmim produkcijskim hišam, in sicer trem celovečernim filmom, enemu celovečernemu dokumentarnemu filmu in trem televizijskim serijam. V letošnjem letu pa so snemali filme v Sloveniji producenti iz Hrvaške, Italije in Velike Britanije.

Kot je pokazala zadnja študija državnih podpor ter ekonomskih in fiskalnih učinkov avdiovizualne industrije v Sloveniji je neizpodbitno dejstvo, da je multiplikator fiskalnih in ekonomskih učinkov avdiovizualne industrije ocenjen na 1,8 kar v praksi pomeni, da avdiovizualna industrija na vsakih 100 neposrednih zaposlenih v sektorju omogoča delo posredno še dodatnim 80 zaposlenim v slovenskem gospodarstvu. Prav tako je tudi dejstvo, da je v avdiovizualni industriji 40 odstoten fiskalni učinek, kar pomeni, da se od vsakih 100 evrov vloženih v avdio vizualni sektor 40 eur vrne nazaj v državni proračun. Pregled zadnjih ključnih ekonomskih kazalnikov tako jasno kaže, da avdiovizualna industrija ni zgolj kulturno-umetniška dejavnost, temveč tudi industrija s številnimi učinki na gospodarstvo in družbo.

Slovenski filmski center je tudi član EUFCN - združenja evropskih filmskih komisij, ki želi s tovrstnimi promocijskimi dogodki kontinuirano vzpodbujati dolgoročne gospodarske učinke mednarodnih sodelovanj na področju filmskega ustvarjanja in promocije.

Povezane novice