Premiera filma Oroslan režiserja Matjaža Ivanišina v Kinodvoru

26. september 2019
Igralec Milivoj Miki Roš je na 22. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljšo stransko moško vlogo.

Slovenski filmski center v skupni pobudi s Cankarjevim domom in mestnim kinom Kinodvor od jeseni 2017 prireja slavnostne premiere, namenjene promociji in večji dostopnosti slovenskega filma. V sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma bo v sredo, 2. oktobra ob 20.30 uri, v Kinodvoru premiera celovečernega igranega filma Oroslan scenarista in režiserja Matjaža Ivanišina, ki bo z ustvarjalci filma na premieri tudi prisoten. Film je imel svetovno premiero v tekmovalni sekciji »Cineasti del presente« na letošnjem filmskem festivalu v Locarnu.

Zgodba filma, ki je nastala po kratki zgodbi Zdravka Duše pripoveduje o smrti moškega, poznanega pod vzdevkom Oroslan, ki pretrese majhno vas v Porabju. Novica o njegovi smrti se hitro razširi med vaščani. Sčasoma dejanja postanejo besede in besede zgodbe. Da bi se lažje soočili z izgubo, vaščani obujajo Oroslanovo podobo skozi zgodbe o njegovem življenju.

V filmu igrajo Margit Gyecsek, Milivoj Miki Roš in Dejan Spasić. Milivoj Miki Roš je na letošnjem Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljšo stransko moško vlogo, žirija pa je v utemeljitvi zapisala: »Milivoj Roš Miki je v svoji igralski bravuri v nekaj minutah filmske pripovedi uspel narediti tako močan vtis, da si filma brez njega ni mogoče zamisliti. Z neverjetno lahkotnostjo prehaja iz nastopaškega pripovedovanja v intimno in grenko izpoved. Miki nam je ponovno pokazal, kako močna in navdihujoča je lahko igralčeva karizma

Direktor fotografije je Gregor Božič, montažer Matic Drakulić, oblikovalec zvoka Julij Zornik, glasbo sta napisala Branko Rožman in Ivan Antić. Producent filma je produkcijska hiša Staragara in Miha Černec, koproducenti so I/O post in Film Factory. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, Viba filma, Češkega filmskega sklada in Mestne občine Maribor.  

Matjaž Ivanišin je rojen leta 1981 v Mariboru in je zaključil Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Na 20. Festivalu slovenskega filma je za film Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba v sorežiji z Rajkom Grlićem prejel vesno za posebne dosežke, za Playing Men pa vesno za najboljši dokumentarec. Zanj je leta 2017 prejel tudi mednarodno nagrado Georges de Beauregard na festivalu avtorskega filma v Marseillu ter nagrado za podporo francoski distribuciji – Entrevues Belfort.

Prav tako se je proslavil s svojim dokumentarnim filmom Karpopotnik, leta 2014 ga je premierno predstavil v Rotterdamu, nato še na filmskih festivalih Tribeca v New Yorku in Traverse City. Kasneje je zanj prejel tudi več nagrad, med drugim je leta 2015 bil Karpopotnik na Zagrebškem filmskem festivalu razglašen za najboljši dokumentarni film.

Povezane novice