Prva mednarodna nagrada za kratki film Nežka scenaristke in režiserke Gaje Möderndorfer

23. september 2019
Gaja Möderndorfer je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah in z Nežko magistrirala iz filmske režije na AGRFT.

Kot smo že poročali, se je v tekmovalni program mednarodnega festivala kratkih filmov Drama v Grčiji uvrstil kratki film Nežka scenaristke in režiserke Gaje Möderndorfer, kjer je prejel tudi svojo prvo mednarodno nagrado in sicer za najboljši južnoevropski film. Festival je potekal od 15. do 21. septembra in velja za enega pomembnejših mednarodnih festivalov kratkega filma. V sklopu tekmovalnega programa festival podeljuje pet nagrad in sicer: glavno nagrado, nagrado za najboljšo režijo, nagrado za najboljši južnoevropski film, nagrado za najboljši animirani film in nagrado za najboljšo produkcijo. Zmagovalec filma je hkrati tudi kandidat za evropsko filmsko nagrado, ki jo Evropska filmska akademija podeljuje za najboljši kratki film.

Nežka se po koncu božičnih praznikov zaradi skrhanih odnosov v družini začne zatekati v svoj domišljijski svet. Nerazumljiv svet konfliktov odraslih se vedno bolj staplja s pravljičnim svetom male Nežke. V filmu igrajo: Lara Volavšek kot Nežka, Maša Derganc kot Maja in Uroš Fürst kot Robert. Pri filmu sodelujejo še avtor glasbe Filip Šijanec, montažerka Neja Berger, scenografka Neža Zinajić, kostumografka Tina Kolenik, oblikovalec zvoka Julij Zornik, maskerka Lija Ivančič in snemalec zvoka Martin Rajšter. Film je bil v sklopu študijskih filmov tekmovalnega programa prikazan na 21. Festivalu slovenskega filma, direktor fotografije Dejan Ulaga pa je lani zanj prejel nagrado IRIS, ki jo vsako leto podeljuje Združenje filmskih snemalcev Slovenije.

Producent filma je Jan Marin iz produkcijske hiše Fixmedia, koproducent je Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Gaja Möderndorfer je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah in z Nežko magistrirala iz filmske režije na AGRFT.

V tekmovalni program Drama festivala se je uvrstil tudi film »The Right One« režiserke Urške Djukić, v fokusu v okviru Balkan panorama pa so bili predstavljeni slovenski filmi. V sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom so prikazali petnajst filmov, ki so nastali v razdobju zadnjih dvajset let.

 

Povezane novice