Velika arena za Dnevnik Diane Budisavljević

22. julij 2019
Nagrada tudi Juditi Franković Brdar za glavno vlogo v Izbrisani. Nagrado je, poleg v članku zapisanih slovenskih manjšinskih koprodukcij, prejel tudi film Moj dedek je padel z Marsa in sicer Sven Pepeonik - nagrada za fotografijo.

Hrvaško-slovensko-srbska koprodukcija
V celovečercu, ki je v Pulju doživel svetovno premiero, igra tudi Igor Samobor, eno izmed stranskih moških vlog pa je odigral Boris Ostan. Gre za koprodukcijo Hrvaške, Slovenije in Srbije, ki govori o pogumni ženski iz Zagreba Diani Budisavljević, ki je med drugo svetovno vojno v sodelovanju z nekaj prijatelji iz ustaških koncentracijskih taborišč rešila približno 10.000 otrok.

Zvrhana malha nagrad za igrano-dokumentarni film
Ta celovečerec je osvojil tudi festivalsko občinstvo nagrado zlata vrata Pulja, pa tudi žirijo Zveze filmskih kritikov Evrope in Mediterana (Fedeora). Dano Budisavljević so za njen prvi celovečerec nagradili še z zlato areno za režijo. Celovečerec je nagrajen tudi z zlatima arenama za najboljšo glasbo in montažo.

Sicer pa je bilo v tekmovalni konkurenci za najboljši film 14 naslovov, od tega osem v kategoriji hrvaških filmov in šest v kategoriji manjšinskih koprodukcij.

Lovorika tudi slovenski manjšinski koprodukciji Šivi 
Nizozemski celovečerec Rafael režiserja Bena Sombogaarta je bil izbran za najboljši film v manjšinski koprodukciji.
Celovečerec Šivi srbskega režiserja Miroslava Terzića je prejel priznanje fedeore zaradi "dosežene zrelosti pri ustvarjanju tesnobne in ganljive zgodbe o izjemno težki temi in emocionalni preobrazbi glavnega lika," je zapisala žirija o tej srbsko-slovensko-hrvaško-bosansko-hercegovski koprodukciji.

Izjemno kompleksna glavna vloga v Izbrisani
Juditi Franković Brdar
je festivalska žirija namenila zlato areno za najboljšo igralko v kategoriji manjšinskih koprodukcij, ki ji jo je prinesla izjemno kompleksna glavna vloga Ane v filmu Izbrisana slovenskega režiserja Mihe Mazzinija.

V isti kategoriji je režiserka Teona Strugar Mitevska dobila nagrado za najboljšo režijo celovečerca Bog obstaja, ime ji je Petrunija, pri katerem gre prav tako za slovensko manjšinsko koprodukcijo.

Krešimir Mikić je bil za vlogo v filmu Vinka Brešana Katera je to država izbran za najboljšega igralca v hrvaškem nacionalnem programu. Film pa je dobil tudi nagrado za najboljši scenarij, ki ga podpisuje Mate Matišić.
Najboljša igralka je Hristina Popović v filmu Poslednji Srb na Hrvaškem, režiser filma Predrag Ličina pa si je prislužil nagrado breza za najboljšega debitanta na festivalu.

Boren izkupiček za Generala
Razvpiti celovečerec General režiserja Antuna Vrdoljka ni bil deležen nobene glavne festivalske nagrade. Borko Perić in Olga Pakalović sta bila razglašena za najboljša stranska igralca, film pa je nagrajen tudi za posebne učinke.

Film o življenju upokojenega hrvaškega generala Anteja Gotovine ni navdušil niti občinstva, ki ga je povprečno ocenilo s 3,83, v nasprotju z zmagovalnim filmom, ki so ga gledalci ocenili s 4,90.
Premiera dokumentarca o Dragojeviću
Lovorike bodo podelili na drevišnji slovesnosti v puljski areni, sledila pa bo premiera dokumentarnega filma o lani umrlem hrvaškem glasbeniku Oliverju Dragojeviću, ki sta ga režirala Branko Drakulić in Lea Dekleva.

Festival se je sklenil v nedeljo z vnovičnim predvajanjem nekaterih filmov, med katerimi bo tudi Izbrisana.

Vir: MMC

Povezane novice