Slovenski filmi na 66. festivalu v Pulju

11. julij 2019
V programu devet slovenskih filmov.

Osrednji filmski hrvaški festival, ki bo potekal od 13. do 21. julija, je letos v svoj program uvrstil devet slovenskih filmov.

V tekmovalni program se je uvrstil celovečerni igrani film Izbrisana režiserja Miha Mazzinija, ki bo na sporedu v ponedeljek, 15. 7. ob 19.30 uri, v Istrskem narodnem gledališču. Film govori o protagonistki, nosečnici Ani, ki v porodnišnici ugotovi, da je preprosto ni v računalniških sistemih. Izbrisana je na 21. Festivalu slovenskega filma prejela štiri vesne, med drugim je protagonistka filma Judita Franković Brdar prejela vesno za najboljšo glavno žensko vlogo. Poleg nje v filmu igrajo še: Sebastian Cavazza, Jernej Kogovšek, Jernej Šugman, Maruša Majer, Marko Mandić, Pia Zemljič, Brane Završan, Doroteja Nadrah, Izudin Bajrović, Silva Čušin, Gregor Zorc, Maja Gal Štromar, Neda R. Bric, Barbara Cerar, Nina Skrbinšek in Mojca Partljič. Film je imel svojo mednarodno premiero lani v Talinu, na festivalu “Black Nights”, producent filma je Frenk Celarc iz produkcijske hiše Gustav film.

V tekmovalni program manjšinskih koprodukcij sta se uvrstila tudi filma Bog obstaja, ime je Petrunija režiserke Teone Strugar Mitevske in Šivi režiserja Miroslava Terzića. Oba sta bila nagrajena na letošnjem 69. Berlinalu. Bog obstaja, ime ji je Petrunija je v svoji kategoriji prejel nagrado šestčlanske ekumenske žirije in nagrado tričlanske žirije zveze nemških kinematografov in je nastal v koprodukciji Severne Makedonije, Slovenije, Belgije, Francije in Hrvaške. Slovenski koproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo, pri filmu je za kostumografijo poskrbela Monika Lorber, za masko Mojca Gorogranc Petrushevska, tajnica režije je bila Petra Trampuž. Puljsko občinstvo si ga bo lahko ogledalo v sredo, 17. 7. ob 19.20 uri, v Istrskem narodnem gledališču. Šivi so nastali v koprodukciji Srbije, Slovenije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine in so prejeli nagrado »Europa Cinemas« za najboljši evropski film v programskem sklopu Panorama, v svoji kategoriji igranih filmov pa so prav tako prejeli drugo nagrado občinstva (Panorama Audience Award). Slovenska koproducenta sta Alan Vitezič in Darko Vinkl iz produkcijske hiše Nora, pri filmu pa sodelujejo tudi oblikovalec zvoka Julij Zornik in kolorist Emil Svetlik ter snemalec gibljive kamere Aleš Belak. Šivi bodo prav tako na ogled v Istrskem narodnem gledališču in sicer dan pozneje, v četrtek 18. 7. ob 19.20 uri.

Manjšinski koprodukciji sta tudi hrvaški mladinski film Moj dedek je padel z Marsa režiserjev Dražena Žarkovića in Marina Andree Škop in hrvaški igrano – dokumentarni film Dnevnik Diane Budisavljević režiserke Dane Budisavljević, v katerem igra tudi Igor Samobor, eno izmed stranskih moških vlog pa igra tudi Boris Ostan. Slovenski koproducent je produkcijska hiša December. Film bo imel na festivalu svojo svetovno premiero v četrtek, 18. 7. ob 21.30 uri. Moj dedek je padel z Marsa je pustolovski znanstvenofantastični film za otroke in bo na sporedu v petek, 19. 7. ob 21.30 uri. Slovenski koprodukcijski hiši sta Senca Studio ter Art Rebel 9. Film je prejel številne nagrade, med drugim na KinoKino International Film Festival for Children, FIFEM Montreal International Children’s Film Festival, BUFF Film Festival- Malmo in Kristiansand Film Festival. Oba filma sta uvrščena v tekmovalni program Hrvaški film in bosta na ogled v puljski Areni.

V sklopu programa Kontrapunkt bo v Kinu Vali v ponedeljek, 15. 7. ob 19.00 uri, svojo hrvaško premiero doživel film Igram, sem režiserja Miroslava Mandića posnet v črno-beli tehniki. Film se posveča igralskemu poklicu ter meji med igralcem in likom, ki ga igralec interpretira; meji, ki lahko postane nedoločljiva za igralca. Triptih je tudi zgodba o igralčevih najbližjih, o okoliščinah, v katerih igralec živi in njihovem vplivu na njegovo ustvarjanje. Situacije, posnete v observacijsko-dokumentarističnem slogu, poudarjajo socialni značaj treh območjih; zgodbe se odvijejo v Sarajevu, Ljubljani in Zagrebu. Mlada igralka Lina se pripravlja na avdicijo za vlogo tatice, gledališki igralec Niko je sprejel vlogo brezdomca v filmu, Luka po končanju snemanja televizijske serije še naprej zasleduje soigralko – film Miroslava Mandića briše mejo med igro in življenjem, ter preprašuje moč metode, igralskega principa po Strasbergu. V glavnih vlogah nastopajo Luna Zimić Mijović, Gregor Zorc, Goran Bogdan, Lana Barić, Mojca Funkl in Amar Čustović. Film je imel mednarodno premiero lani novembra na jubilejnem 40. CIFF, mednarodnem filmskem festivalu v Kairu, domačo festivalsko premiero pa na 21. Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Producent filma je produkcijska hiša Filmostovje.

Istrsko narodno gledališče bo gostilo še tri filme s slovensko noto. Dokumentarni film »Njihovim stopama, obiteljske priče s Balkana« bo v programskem sklopu Kratka Pula na sporedu predzadnji dan festivala, v soboto 20. 7. ob 20.00 uri. Kratki film Nežka scenaristke in režiserke Gaje Möderndorfer bo v študentski sekciji na sporedu v petek, 19. 7. ob 21.30 uri na trgu Portarata. Prav tako v programskem sklopu Kratka Pula pa bo v nedeljo, na zadnji festivalski dan, 21. 7. ob 21.30 uri, na trgu Portarata predvajan film Ne vem več, kdo smo mi hrvaškega scenarista in režiserja Borisa Homovca, slovenska koproducenta sta Marko Cafnik in Daniel Paskvan.

Vsi filmi, razen »Njihovim stopama, obiteljske priče s Balkana« in Ne vem več, kod smo mi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Povezane novice