Poklon filmskemu režiserju Karpu Godini na 37. Bergamo Film Meeting

07. marec 2019
Zgodovinska retrospektiva Karpa Godine režiserja, scenarista, direktorja fotografije in montažerja na festivalu v Bergamu sledi odmevni predstavitvi v newyorškem muzeju MoMA oktobra lani.

V soboto, 9. marca, se začenja 37. Mednarodni festival Bergamo Film Meeting, ki bo letos predstavil retrospektivo filmov slovenskega režiserja Karpa Godine. Festival postaja pomembna točka za poglobljeno promocijo slovenskega filma, saj so lansko leto predstavili režiserko animiranih filmov Špelo Čadež, ki je na festivalu imela tudi strokovno predavanje.

Zgodovinska retrospektiva Karpa Godine režiserja, scenarista, direktorja fotografije in montažerja na festivalu v Bergamu sledi odmevni predstavitvi v newyorškem muzeju MoMA oktobra lani. Naš prejemnik Prešernove (2003), Badjurove (2013) in Štigličeve nagrade (2018) za življenjsko delo bo v Bergamu med 11. in 14. marcem tudi osebno predstavil vse tri celovečerne filme: Umetni raj (1990), Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica (1982) in Splav Meduze (1980), ob njih pa tudi kratke filme, ki jih je posnel v 60. in 70. letih preteklega stoletja. Prikazan bo tudi celovečerni dokumentarni film Zgodba o gospodu P.F. iz leta 2002, ki nam prikaže življenje izumitelja Petra Florjančiča, ki je ravnokar praznoval 100 let.

Karpo Godina se je rodil v Makedoniji in je diplomiral iz režije na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, kjer je kasneje tudi predaval. Velja za pomembno osebnost jugoslovanskega filma in pomembnega predstavnika jugoslovanskega črnega vala, ob Želimirju Žilniku in Lordanu Zafranoviću. Sodelovanje z obema režiserjema bosta v Bergamu obeležila filma, pri katerih je Godina sodeloval kot direktor fotografije: Zgodnja dela (1969) režiserja Želimirja Žilnika in Okupacija v 26 slikah (1978) režiserja Lordana Zafranovića. V Sloveniji je v sedemdesetih in osemdesetih leti sodeloval z letošnjim Prešernovim nagrajencem, filmskim režiserjem Filipom Robarjem Dorinom, s katerim je kot direktor fotografije posnel kratki film Xenia na gostovanju (1975) in celovečerni film Ovni in mamuti (1985). V Bergamu bodo prikazali kratki film Xenia na gostovanju, o katerem je Rada Sesić, selektorica različnih evropskih dokumentarnih filmov, zapisala: »O čemer se danes pogosto razpravlja, o tanki črti med igranim in dokumentarnim filmom, so  pred 40 leti imeli za samoumevno.«

Na sporedu bo tudi filmski esej, čisto poseben portret avtorja - Karpopotnik v režiji Matjaža Ivanišina iz leta 2013. V sredo, 13. marca ob 19. uri se bo Karpo Godina srečal z akreditiranimi obiskovalci festivala in občinstvom v osrednji mestni knjižnici.

Med bivanjem v Bergamu bodo slovenskega filmskega gosta v torek, 12. marca, na vabilo filmskega tednika Film TV odpeljali tudi v bližnji Milano, kjer bodo v njihovem prireditvenem prostoru predvajali film Rdeči Boogie ali Kaj ti je deklica, po katerem bo sledil pogovor z novinarji tednika in občinstvom.

Retrospektivo so omogočili Slovenski filmski center, Slovenska kinoteka in Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu.

Letošnji festival bo drugo retrospektivo posvetil Jean-Pierreu Léaudu, najbolj znanemu igralcu francoskega Novega vala. Sekcija EUROPE, NOW! je posvečena delom dveh sodobnih režiserjev: Bentu Hamerju iz Norveške in Albertu Rodríguezu iz Španije, tu bo tudi hommage škotskemu režiserju in igralcu Petru Mullanu, fokus na animirane filme Poljaka Mariusza Wilczyńskega, ter sedem celovečernih filmov - italijanskih premier v tekmovalnem igranem  programu in 15 dokumentarcev v tekmovalnem programu Close Up.

Promocijski spot je dostopen na tej povezavi

Povezane novice