Nagrado za najboljšega igralca na 47. mednarodnem filmskem festivalu (FEST) v Beogradu je prejel Matej Zemljič za film Posledice

04. marec 2019
Nagrajena sta bila tudi dva filma iz tekmovalnega programa Srbskega filma: Izbrisana in Šivi.

Kot smo že poročali je od 22. februarja do 3. marca v Beogradu potekal 47. mednarodni filmski festival – FEST. Žirija glavnega tekmovalnega programa v sestavi: Goran Bogdan, igralec in predsednik žirije; Nada Šargin, igralka; Joana Urikaru, režiserka; Bojan Vuletić režiser in scenarist in igralka Sanja Vejnović, je odločila, da nagrado za najboljšega igralca v glavnem tekmovalnem programu prejme Matej Zemljič za vlogo Andreja v filmu Posledice scenarista in režiserja Darka Štanteta. Žirija je Zemljiču podelila nagrado za: «Intenzivni nastop, ki najde ravnotežje med nasiljem in ranljivostjo, kar gledalcu daje občutek negotovosti prihodnjih dejanj lika, ter za prikaz notranjega sveta emocij z izjemno subtilnostjo.« Producenta filma sta Andraž Jerič in Jerca Jerič iz produkcijske hiše Temporama. Skupno se je v tekmovalnem programu za nagrade potegovalo 14 filmov.

Nagrajena sta bila tudi dva filma iz tekmovalnega programa Srbskega filma. Izbrisana scenarista in režiserja Miha Mazzinija je prejel nagrado za najboljši scenarij. Žirija v sestavi: Jao Vang, filmolog in predsednik žirije; Lazar Bodroža, režiser; Milan Marić, igralec; Danijel Rafaelić, filmolog in Albert Videršpil, direktor filmskega festivala v Hamburgu je Mazziniju podelila nagrado zaradi: »Briljantnega načina združevanja travmatičnega in absurdnega zgodovinskega ozadja z borbo ženske, ki se je odločila, da ne bo ostala nevidna in zaradi impresivnega prikaza čustev in izkušnje matere samohranilke, ki se sooča z nasiljem in pritiskom svoje močne volje.« Film je že na sporedu v slovenskih kinematografih, producent filma je Frenk Celarc iz produkcijske hiše Gustav film.

Igralka Snežana Bogdanović pa je prejela nagrado za najboljšo igralko za vlogo v filmu Šivi režiserja Miroslava Terzića. Žirija je med drugim zapisala, da: »Snežana Bogdanović v vlogi Ane prinaša v igro nekaj novega, na nivoju sodobne evropske kinematografije. V eni izjemno trezni, nepretenciozni, a zelo očitni igralski akciji nas Snežana skoraj hipnotično potegne v osebno dramo osebe, ki je svoje življenje podredila boju za resnico.« Film je nastal v koprodukciji Srbije, Slovenije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Slovenska koproducenta sta Alan Vitezič in Darko Vinkl iz produkcijske hiše Nora.

Šivi so prav tako prejeli nagrado kritikov "Nebojša Ðukelića", za katero se potegujejo filmi iz regije. Nagrado je podelila žirija v sestavi: Nevena Matović, novinar in urednik; Miloš Pavlović, režiser in Jurica Pavičić, filmski kritik. Šivi so prejeli tudi nagrado žirije FIPRESCI.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Več o ostalih nagradah je dostopno na tej povezavi.

Povezane novice