Na svoji zemlji – četrta slovenska filmska mojstrovina na Blu-rayu

20. december 2018
SI-FI Klasika

Na police prihaja četrti Blu-ray iz zbirke SI-FI Klasika. Tokrat je to prvi slovenski zvočni celovečerni igrani film Na Svoji zemlji (1948) režiserja Franceta Štiglica. Film je celovečerni prvenec Franceta Štiglica, čigar 100 - letnico rojstva bomo praznovali prihodnje leto. Epopeja o narodnoosvobodilnem boju je posneta po noveli in scenariju Cirila Kosmača. Film so prvič javno predstavili novembra 1948 v Ljubljani, v naslednjih letih pa si ga je po Sloveniji ogledalo 400.000 gledalcev.

V aprilu leta 2017 je izšel prvi Blu-ray: Dolina miru režiserja Franceta Štiglica (1956), ki je svetovno premiero doživel leto poprej na največjem svetovnem festivalu – v uradnem programu Cannes Classics. Sledil mu je restavrirani film Sedmina (1969) režiserja Matjaža Klopčiča, letos smo že izdali enega najbolj priljubljenih in gledanih slovenskih filmov vseh časov - To so gadi (1977) režiserja Jožeta Bevca.

Na Blu-rayu je poleg filma vključen tudi kratki dokumentarni film Naš film (1949), ki nam prikaže utrip ob snemanju filma Na svoji zemlji in tudi delo takratnih filmskih ekip, ki jih je usmerjalo filmsko podjetje Triglav film. Stalna rubrika je tudi RTV Slovenija poroča, ki nam poda današnji medijski utrip ob pomembnih filmskih dogodkih.

Digitalizirano in restavrirano različico filma Na svoji zemlji si je občinstvo že lahko ogledalo na minulih Dnevih slovenskega filma v beograjski Jugoslovanski kinoteki, na dveh projekcijah novembra v Ajdovščini in Tolminu ter na letošnjem odprtju Letnega kina na Kongresnem trgu konec avgusta. Slavnostno projekcijo ob 70-letnici nastanka filma sta organizirala Slovenski filmski center in Kinodvor, posvečena je bila letos preminuli slovenski igralki Štefki Drolc, ki je v vlogi Tildice izoblikovala svojo prvo filmsko vlogo. Dogodek je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki se je z ustvarjalci filma Ivanom Marinčkom, direktorjem fotografije in montažerjem, Tonetom Mlakarjem, scenografom, Ivom Belcem snemalcem in nastopajočim ter  Andrejem Kurentom, igralcem tudi osebno srečal. V filmu igrajo še: Lojze Potokar, Franc Presetnik, Mileva Zakrajšek, Štefka Drolc, Miro Kopač, Avgusta Danilova, Majda Potokar, Boris Sešek, Stane Sever, Metka Bučar in Jože Gale. Glasbo je napisal Marijan Kozina.

Na svoji zemlji je tudi edini slovenski film, ki ima svojo tematsko pot.

Film je za Slovenski filmski center digitalno restavrirala produkcijska hiša Iridium Film. Uporabljeno arhivsko filmsko gradivo hrani Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije.

Zbirka SI-FI Klasika je nastala z namenom, da se poudari pomen slovenske filmske dediščine, za njeno dostopnost pa je dolžan skrbeti Slovenski filmski center. Blu-ray Na svoji zemlji je mogoče kupiti v prodajalnah Big Bang, v Mladinski knjigi v Konzorciju in v Kinodvoru  po ceni 14,99 evra.

Povezane novice