Peta noč kratkih filmov

13. december 2018
Koliko kratkih filmov torej lahko spraviš v najdaljšo noč? Odgovor poiščite 21. decembra.

Zimski solsticij je od nekdaj pomenil pomembno in veselo prelomnico, ko so energije drugačne, močnejše, ko je čas za spremembe. Zato so ga počastili z različnimi rituali: prižiganjem svečk, v domovanja so prinesli zimzelene rastline, ki so predstavljale simbol nesmrtnosti. Dom je dišal po pomarančah, cimetu in klinčkih. Tako bo na ta dan, 21. decembra 2018, na pobudo Slovenskega filmskega centra že peto leto zapored v Slovenski kinoteki in petnajstih dvoranah Art kino mreže po vsej Sloveniji ponovno »dišalo« po kratkih filmih.

Osrednji dogodek bo tudi letos v Slovenski kinoteki, z začetkom ob 18. uri, iz Art kino mreže pa sodelujejo naslednji kinematografi: Mestni kino Metropol Celje, Mestni kino Domžale, Filmsko gledališče Idrija, Art kino Odeon Izola, Kulturni dom Nova Gorica, Mestni kino Ptuj, Linhartova dvorana Radovljica, Kosovelov dom Sežana, Kino Kulturni dom Slovenj Gradec, Kino Sora Škofja Loka, Kinogledališče Tolmin, Kino Delavski dom Trbovlje, Kino Velenje, Kino Vrhnika in Kino Svoboda Žiri.

Izbrani  filmi se bodo predvajali v raznovrstnih programskih sklopih: Klasiki, 21. FSF, SCCA Ljubljana, Študentski filmi, Animirani filmi za otroke in odrasle in FeKK 2018, ki so jih pripravili Društvo slovenskih režiserjev, Društvo slovenskega animiranega filma, Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici, Festival slovenskega filma, Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije in Zavod za sodobno umetnost SCCA -Ljubljana. Tehnično pomoč je prispeval Studio Viba film.

Dogodku se tudi letos pridružuje nacionalna televizija, kjer bodo izbrani kratki filmi na Drugem programu Televizije Slovenije na ogled ob 22.30 uri.

Gre za pomemben dogodek, saj prikazuje veliko kratkih filmov, ki so jih ustvarili mladi ustvarjalci, njihovo ciljno občinstvo pa so ravno tako mladi, ki so v teh letih dokazali, da jim je kratka forma blizu in da jo imajo radi.

Letošnja priprava dogodka je potekala v organizacijski simbiozi Slovenskega filmskega centra in Društvom za uveljavljanje kratkega filma Kraken, ki naj bi v prihodnje postal skrbnik bodočih noči kratkih filmov.

Koliko kratkih filmov torej lahko spraviš v najdaljšo noč?

Oglejte si program in odgovor poiščite 21. decembra.

Obisk dogodkov je brezplačen, ogled iz različnih programskih sklopov filmov pa bo od 21. do vključno 23. decembra omogočen tudi na Vimeo kanalu Slovenskega filmskega centra.

Kinodvor bo tudi v letu 2019 skrbel za promocijo slovenskega kratkega filma, za katerega si prizadeva že vse od jeseni 2008. Natančni program in datume v sklopu programa Naši kratki bodo objavili v začetku prihodnjega leta.

Napovednik dogodka Noč kratkih filmov 2018 se nahaja na tej povezavi.

Povezane novice