Premiera slovenskega filma Zadnji ledeni lovci

12. februar 2018
Dokumentarni film si bo mogoče ogledati v sredo, 14. februarja, ob 20.30 uri. Projekciji bo sledila predstavitev filmske ekipe in pogovor z ustvarjalci.

V sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma, ki jih pripravlja mestni kino Kinodvor, si bo dokumentarni film Zadnji ledeni lovci režiserjev Jureta Breceljnika in Rožleta Bregarja mogoče ogledati v sredo, 14. februarja, ob 20.30 uri. Projekciji bo sledila predstavitev filmske ekipe in pogovor z ustvarjalci. Producent filma je produkcijska hiša Film IT.

Slavnostne premiere slovenskih filmov, namenjene promociji in večji dostopnosti slovenskega filma, podpira tudi Slovenski filmski center, javna agencija RS. Film v distribuciji Fivie prihaja tudi na redni spored Art kino mreže Slovenije.

Zadnji ledeni lovci pripovedujejo zgodbo zdajšnje generacije lovcev iz inuitske skupnosti Vzhodne Grenlandije, kulture s 4000-letno zgodovino. To okolje je ustvarilo eno najbolj specializiranih lovskih kultur na svetu, v marsičem edinstveno in neprecenljivo. Toda svet Inuitov se spreminja s svetlobno hitrostjo. Posledično je njihova kultura tik pred izumrtjem. Film želi povedati zgodbo teh ponosnih lovcev, predstaviti njihovo izginjajočo kulturo in osvetliti problematiko domorodnih ljudstev.

V dvorani Slovenske kinoteke se je med 6. in 11. februarjem odvila retrospektiva filmov pred dvema letoma in pol nenadno preminulega fotografa, režiserja in producenta Jureta Breceljnika. Šlo je za prvo retrospektivo filmov tega vsestranskega avtorja, strastno posvečenega iskanju osupljivih podob, ljudi, podvrženih ekstremnim razmeram, ter divje in neukrotljive narave.

Film Zadnji ledeni lovci si bo v sklopu Festivala gorniškega filma, ki bo v Cankarjevem domu potekal od 26. februarja do 4. marca mogoče ogledati v sredo, 28. februarja, ob 18. uri v Kosovelovi dvorani.  

Zadnji ledeni lovci bodo na sporedu v izbranih kinih Art kino mreže Slovenije in sicer: v Kinodvoru od 14. februarja, v Linhartovi dvorani Radovljica 16. (prisotnost filmske ekipe) in 17. februarja, v Filmskem gledališči Idrija 20. februarja, v Art kinu Odeon v Izoli od 21. (prisotnost filmske ekipe) do 25. februarja, v Mestnem kinu Metropol Celje 22. februarja (prisotnost filmske ekipe), v Kinu Vrhnika 22. februarja, v Kinu Pivka 24. februarja, v Kinu Trbovlje 28. februarja (prisotnost filmske ekipe) in v Mestnem kinu Ptuj 1. marca (prisotnost filmske ekipe).

Povezane novice