Kratki filmi ob kulturnem prazniku

07. februar 2018
Slovenski filmski center vam ob kulturnem prazniku ponuja pet slovenskih kratkih filmov na svojem vimeo kanalu. Trije so novejšega datuma, dva pa imata starejši letnici, saj leto 2018 obeležuje Evropsko kulturno dediščino.

Najstarejši od petih je Kurir Nejček, legendarnega režiserja Miki Mustra iz leta 1961. Risani film v dolžini osmih minut govori o pastirju-partizanskem kurirju Nejčku, ki preko dneva pazi na živino na planini in opazuje gibanje nacistov, ponoči pa o novostih obvešča partizane. Naslednji je Ritem dela, režiserja Frančka Rudolfa iz leta 1979, kjer se je kamera ustavila pred gradbiščem in spremlja ritem dela. Glasba namesto komentarja opozarja na organizacijske zaplete in na navaden, tolikokrat viden dogodek. Zapis o ritmu (ne)dela traja deset minut.

Iz leta 2014 je na ogled Vsak pravi pesnik, eksperimentalni kratki film režiserjev Nejca Sajeta in Jeffreyja Younga. Film je eksperimentalni dokumentarni portret slovenskega pesnika Tomaža Šalamuna, ki velja za enega najpomembnejših in najbolj vplivnih pesnikov v svetovnem merilu. Po navdihu protagonista nas dvanajst minutni film popelje na domišljijsko potovanje, v katerem se gledalec sooči z močjo Šalamunovega poetičnega sveta, njegovimi viri navdiha in njegovim globokim umetniškim sporočilom. Film o pesniku na kulturni dan, ki ga je zaznamoval pesnik France Prešeren. Producent filma je Zavod Strup.

Sledita še dva kratka filma iz leta 2016, in sicer štirinajst minutni Dober tek, življenje! režiserke Urške Djukić, v katerem izgubljen test nosečnosti povzroči zmedo v glavah odraslih otrok in sedem minutni Ribolov režiserja Jana Cvitkoviča, kjer starec in starka že vrsto let hodita na rob svojega sveta, k potoku, ki je pravzaprav slika njunega življenja. Metafora življenja je reka, v kateri so njune vabe. Ribe so očitno odplavale, a nekaj življenja je še tu. Prvega podpisuje produkcijska hiša Sever&Sever, drugega pa Tramal.

Filme si boste lahko ogledali od 7. do 12. februarja na vimeo povezavi.

Povezane novice