Odšel je Rajko Ranfl

12. junij 2017
1937 - 2017

Ob imenu Rajko Ranfl se najprej spomnimo njegovih najuspešnejših filmov: Ljubezen, Ko zorijo jagode, Živela svoboda, ustvarjalno zelo izvirna pa sta gotovo še filma Pomladni veter in Mrtva ladja.

Njegov opus razkriva zelo razgibano ustvarjalno pot. Leta 1962 je diplomiral na ljubljanski Ekonomski fakulteti, vendar se ni posvetil ekonomiji, začel je delati na RTV Slovenija, kjer je do leta 1974 v različnih uredništvih deloval kot novinar-redaktor, scenarist, režiser, direktor fotografije in montažer. Napisal je številne radijske igre in humoreske, kot novinar, scenarist in režiser pa zasnoval več dokumentarnih oddaj oziroma portretov najznamenitejših slovenskih likovnih in gledaliških ustvarjalcev. Od leta 1974 do upokojitve je deloval v svobodnem poklicu.

V tem času je nastala večina njegovega opusa, ki poleg celovečernih filmov obsega še skoraj trideset kratkih, zvečine dokumentarnih filmov. Njegovi filmi so našli stik z gledalci, bili pa so tudi strokovno opaženi in nagrajevani. Že eden prvih filmov, Monstrum, mu je leta 1971 na mednarodnem filmskem festivalu v Locarnu prinesel srebrnega leoparda za najboljši kratki film. Leta 1985 je za film Ljubezen prejel nagrado Prešernovega sklada, lani pa je prejel Štigličevo nagrado za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije, ki jo podeljuje Društvo slovenskih režiserjev.

Prevladujoči temi v filmih Rajka Ranfla sta ljubezen in vojna, ki pa se ju loteva na nekonvencionalen in svež način, najsi opisuje mladostnike, ki se šele tipaje uvajajo v skrivnostni svet odrasle ljubezni, ali pa odraščajoče oziroma odrasle udeležence in žrtve te usodne sile in sle, v kateri se prepletajo tudi mračnejši, ironični in katastrofični toni, le mestoma ublaženi s komičnostjo. Njegov avtorski pečat in samosvojo filmsko poetiko je čutiti tako v filmih, posnetih po lastnih scenarijih, kot v tistih, ki so nastali po scenarijih drugih avtorjev. V svoje značajsko raznolike junake se je znal vživeti in jih tenkočutno, precizno in živo upodobiti na filmskem platnu.

7. januarja letos je praznoval svoj zadnji, 80. rojstni dan.