Filmi Vinka Möderndorferja v berlinskem kinu Babylon

24. februar 2017
V berlinskem kinu Babylon bodo 27. in 28. februarja predstavili retrospektivo celovečernih igranih filmov scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja: Inferno (2014), Pokrajina Št.2 (2008) in Predmestje (2004).

Vsi filmi so doživeli svetovne premiere na festivalih A kategorije (Benetke, Busan) in bili uvrščeni v programe najpomembnejših filmskih festivalov (Cannes, Montreal, Karlovi Vary, Edinburg, idr.). Skupaj so prejeli enaidvajset mednarodnih in domačih festivalskih nagrad. Poleg pomembnih prejetih nagrad za najboljši film, režijo, scenarij, igro idr. velja omeniti tudi izbor filma »Pokrajina Št.2« za slovenskega predstavnika za tujejezičnega oskarja in izbor filma »Predmestje« v "Variety Critics' Choice: Europe Now!", ki opozorja na deset najboljših filmov (prvencev) evropskih režiserjev.

V glavnih vlogah sta v filmih nastopila igralca Renato Jenček in Marko Mandić. Ob njiju pa še cvetober odličnih slovenskih igralcev: Jernej Šugman, Barbara Cerar, Peter Musevski, Medea Novak, Jana Zupančič, Janez Hočevar, Silva Čušin, Silvo Božič, Janez Škof, Slavko Cerjak in mnogi drugi.

Avtorske ekipe filmov sestavljajo stalni sodelavci: direktor fotografije Dušan Joksimović, montažer Andrija Zafranović, kostumografka Alenka Korla, scenograf Dušan Milavec, oblikovalec zvoka Julij Zornik, oblikovalka maske Mojca Gorogranc.

Filmi so nastali v produkciji Forum Ljubljana v sodelovanju s tujimi produkcijskimi hišami (Delirium, Kinorama, Sektor film) in ob finančni podpori Slovenskega filmskega centra, filmskih centrov iz Srbije, Hrvaške, Makedonije in evropskega programa Media.

27.2. bo v prostorih Kina Babylon otvoritev razstave fotografij Željka Stevanića »Möderndorferjevi filmi v fotografiji«, na kateri bo avtor predstavil scenske fotografije in dogajanja za kamero v vseh treh filmih.

V organizaciji Društva slovenskih pisateljev in društva Periskop bo v Berlinu potekala tudi predstavitev Möderndorferjevega mladinskega romana »Kot v filmu«, ki je prejemnik vseh najpomembnejših nagrad za otroke in mladino pri nas (modra ptica 2013, desetnica 2014, večernica 2014) in ki je preveden tudi v nemški jezik. Prevod je del projekta s podporo Evropske komisije, ki spodbuja prevajanje literature manjših v večje jezike. Projekt podpira tudi Javna agencija za knjigo RS.

Organizator retrospektive in razstave je Slovenski kulturni center v Berlinu (Veleposlaništvo RS v Berlinu), Slovenski filmski center in produkcijska hiša Forum Ljubljana.

Iz medijskih odzivov:

Predmestje (2004)
Od "Modrega žameta" do Gasparja Noeja, od Michaela Hanekeja do filma "The Machinist" je bil koncept neverjetne brutalnosti, ki preži pod kulisami vsakdanjosti, značilnost žanra, ki bi mu lahko rekli tudi "film potrpežljivosti". Za pisatelja in gledališkega režiserja Vinka Möderndorferja, ki je posnel ta samozavesten režijski prvenec po svojem romanu, je najbolj boleča metafora moralno pusto predmestje v duši, ki je izvir nerazumnega besa. - Eddie Cockrell (Variety)

Pokrajina Št.2 (2008)
Mogoče smo v programu Giornate degli autori (Dnevi avtorjev, Benetke) našli odličen slovenski odgovor filmu Ni prostora za starce. Med mojstrovino z oskarjem nagrajenega filma bratov Cohen in Pokrajino št.2 Vinka Möderndorferja je veliko skupnih točk…Giornate degli autori še enkrat dokazujejo, da danes razlika med avtorskim in žanrskim filmom nima več smisla. Vse je žanr, vendar vse lahko še vedno postane avtorsko. Zelo lep film. Če bi take imeli tudi v tekmovalnem programu. - Francesco Alò – Il Messagero, 1.9.2008

Inferno (2014)
Zato me ne bi presenetilo, če bi mi jutri nekdo povedal, da je film Inferno, kakorkoli neverjetna ali radikalna je njegova zgodba, posnet po resničnih dogodkih. /.../ Na eni strani je obupan »krik srca«, na drugi pa film, ki namenoma vznemirja in razburja gledalca. Gre za jezen film, ki nikakor ni dvoumen. Zaradi načina, kako Inferno vse to prikazuje, ocenjujem, da je film v vseh pogledih dovršeno delo: režija, produkcija, scenarij, fotografja, scenografja… in seveda igra so v celoti daleč nad povprečjem. Marko Mandić nam ponovno pokaže, da je izjemen igralec svetovnega kova, ki se zlahka umešča med najboljše v svetu sodobnega filma. - Koen Van Daele, Delo, 7.10.2014

Več na:

www.filminferno.si
www.pokrajina-st2.org
www.predmestje.org

Povezane novice