Koliko kratkih filmov lahko spraviš v najdaljšo noč?

29. november 2016
Noč kratkih filmov po vsej Sloveniji že tretjič

Na zimski solsticij, 21. decembra, bo sonce vzšlo ob 7:41 uri, zašlo pa ob 16:19 uri. Dan bo dolg le 8:38 ur. Na ta dan so se pred petimi leti v Franciji spomnili najkrajše filmske forme in ustanovili Mednarodni dan kratkega filma. Število držav, pridruženih dogodku, naglo narašča, letos jih je že preko petdeset po vsem svetu. Slovenija se je iniciativi pridružila leta 2014. Na pobudo Slovenskega filmskega centra bodo 21. decembra že tretjič zapored izbrane kinodvorane preplavili kratki filmi.

V Slovenski kinoteki, kjer bo potekal osrednji dogodek, se bodo filmi vrteli v sklopih: klasiki, animirani filmi za odrasle, izbor 19. Festivala slovenskega filma, študentski filmi AGRFT in UNG AU, izbor Postaje DIVA/SCCA-Ljubljana ter izbor FeKK - Festivala kratkega filma v Ljubljani.

Praznovanje se bo odvijalo tudi v 19 dvoranah Art kino mreže po vsej Sloveniji, kjer bo posebna pozornost namenjena animiranim filmom za otroke. Nekaterih projekcij pa se bodo udeležili tudi avtorji filmov. Dogodku se pridružuje tudi nacionalna televizija. 21. decembra bo na TVS 2 ob 23. uri na sporedu pet kratkih filmov.

Slovenski filmski center je tudi letos k programskemu sodelovanju povabil Društvo slovenskih režiserjev, Društvo slovenskega animiranega filma, Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken, Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici ter Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS in Zavod za sodobno umetnost SCCA -Ljubljana. Tehnično pomoč pa bo prispeval Studio Viba film.

Obisk dogodkov je brezplačen, ogled nekaterih filmov pa bo omogočen tudi na Vimeo kanalu Slovenskega filmskega centra.

Koliko kratkih filmov torej lahko spraviš v najdaljšo noč?

Oglejte si program in odgovor poiščite 21. decembra.

Priloge

Povezane novice