Slovenski film v fokusu na Južnem Tirolskem

11. april 2016
Od 13. do 17. aprila na Južnem Tirolskem poteka jubilejni 30. Bolzano film festival Bozen, ki napoveduje kar nekaj novosti. Med novostmi je tudi sekcija Focus Europe, kjer se letos predstavlja slovenska kinematografija.

"Leto 2016 je leto Slovenije," so pri napovedi festivala zapisali na spletni strani Cineuropa. Slovenija je tudi prva soseda izven nemško-italijanskega govornega področja, ki se bo predstavila na festivalu.

V novi sekciji, ki so jo na Bolzano film festivalu pripravili v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, bodo prikazani izbrani filmi, ki predstavljajo "novo perspektivo znotraj evropske filmske industrije".

Prvi bo v četrtek prikazan z beneškimi levom prihodnosti nagrajeni film Jana Cvitkoviča - Kruh in mleko (2001), pred njim pa bodo zavrteli njegov kratki film Ljubezen na strehi sveta (2015), ki se je v Italiji januarja že predvajal na tržaškem filmskem festivalu in prejel nagrado študentske žirije. V petek bo na sporedu Šiška Deluxe (2015), zadnji celovečerni film Jana Cvitkoviča, pred njim pa večkrat nagrajeni kratki animirani film Boles (2013) Špele Čadež. Kratki pregled slovenske filmske produkcije se bo zaključil v soboto, ko bosta na sporedu dva filma Janeza Burgerja: celovečerni V leru (1999) in kratkometražni Sprava (2014).

Razen filma V leru, ki bo imel angleške podnapise, bodo vsi ostali filmi opremljenimi z italijanskimi podnapisi.

Filme bodo na festival pospremili režiserja Jan Cvitkovič in Janez Burger, producent Miha Černec, direktor Festivala slovenskega filma ter Animateke Igor Prassel in predstavniki Slovenskega filmskega centra, ki se bodo tako pridružili napovedanim svečanim gostom, med katerimi sta tudi oskarjevec Jiri Menzel ter italijanski režiser in igralec Sergio Castellitto.

V četrtek, 14. aprila ob 14:00 bo slovensko predstavitev uvedla tudi tiskovna konferenca.

Festival, ki se je leta 1987 začel kot dogodek poimenovan Bocenski filmski dnevi (Bozner Filmfage), se v trideseti ediciji predstavlja pod novim imenom - Bolzano film festival Bozen. Novosti pa so tudi v programu, ki prinaša okrepljeno sodelovanje med italijansko in nemško kinematografijo. Že v letošnjem programu je tako opaziti več italijanskih filmov, kot v preteklih letih.

Povezane novice