​Inferno in Zenit na Festivalu frankofonskega filma v Ljubljani

31. marec 2016
V sredo, 30. marca se je začel Festival frankofonskega filma, ki bo potekal v Slovenski kinoteki in Kinodvoru.

V sredo, 30. marca se je začel Festival frankofonskega filma, ki bo potekal v Slovenski kinoteki in Kinodvoru.

Mednarodni dan frankofonije je dogodek na svetovni ravni, ko se vsako leto meseca marca države članice Mednarodne organizacije za frankofonijo poklonijo raznolikosti kultur, ki jim pripadajo in katerih skupna točka je francoski jezik. V Sloveniji letos poteka že 5. Festival frankofonskega filma, ki proslavlja 20. marec - Mednarodni dan frankofonije.

Od 30. marca do 10. aprila bo v Kinodvoru in Slovenski kinoteki prikazano devetnajst filmov, med njimi pa bosta tudi Inferno, režiserja Vinka Möderndorferja in hrvaško-slovensko-srbska koprodukcija Zenit režiserja Daliborja Matanića. Oba filma bosta prikazana s francoskimi podnapisi.

Inferno je na sporedu danes, ob 20:00 v Slovenski kinoteki. Film je svetovno premiero doživel na festivalu v Busanu oktobra 2014. V letu 2015 je prejel štiri nagrade na mednarodnih festivalih: drugo nagrado Živojin Žika Pavlović za najboljšo režijo na festivalu v Leskovcu, nagrado za najboljšega igralca (Marko Mandić) na festivalu v Alexandriji, nagrado spirit za najboljši celovečerni film na festivalu v Brooklynu, nagrado Golden Reel za najboljšo režijo na festivalu v Tiburonu.

Na Festivalu frankofonskega filma pa bo prav tako prikazan Zenit, ki je nastal v koprodukciji hrvaške Kinorame in slovenskega Gustav filma. Film je imel svetovno premiero lansko leto v Cannesu. Od takrat je film gostoval na številnih festivalih in prejel okoli petnajst nagrad.

Povezane novice