Kosec in Razredni sovražnik na Festivalu frankofonskega filma

20. marec 2015
V sredo se je začel Festival frankofonskega filma, ki bo potekal vse do konca marca v Slovenski kinoteki in Kinodvoru.

Mednarodni dan frankofonije je dogodek na svetovni ravni, ko se vsako leto meseca marca države članice Mednarodne organizacije za frankofonijo poklonijo raznolikosti kultur, ki jim pripadajo in katerih skupna točka je francoski jezik. število držav organizatoric se vsako leto veča, letos jih je že dvanajst. V Sloveniji letos poteka že 4. Festival frankofonskega filma, ki proslavlja 20. marec - Mednarodni dan frankofonije.

Prikazano bo petnajst filmov, med njimi pa bosta tudi Razredni sovražnik režiserja Roka Bička in hrvaško-slovenska koprodukcija Kosec režiserja Zvonimirja Jurića. Oba filma bosta prikazana s francoskimi podnapisi.

Razredni sovražnik je lani na festivalu Premiers Plans v francoskem Angersu v konkurenci šestih celovečernih prvencev prejel nagrado občinstva za evropski celovečerec. Del nagrade je predstavljala tudi podpora promociji filma v Franciji, tako je film v začetku marca pričel svojo kinematografsko pot po Franciji.

Na Festivalu frankofonskega filma pa bo prav tako prikazan Kosec, ki je nastal v koprodukciji hrvaške Kinorame in slovenskega Forum Ljubljana. Film nas popelje v tri zgodbe, ki se zgodijo v eni sami usodni noči, postopoma pa razkrijejo podobo človeka, ki ostaja zaznamovan s svojim zločinom.

Na lanskem filmskem festivalu v Puli je Kosec prejel kar štiri nagrade – nagrado oktavijan za najboljši film in tri zlate arene (za najboljšo moško glavno vlogo, za najboljšo moško stransko vlogo, za najboljšo fotografijo). Film, ki je bil premierno prikazan novembra na Liffu, prihaja k nam v redno distribucijo 14. aprila.

www.kosac.com.hr

www.facebook.com/Razredni-sovraznik

www.institutfrance.si

Povezane novice