Na Festu podelili nagrado slovenski koprodukciji

08. marec 2016
V nedeljo se je s slavnostno podelitvijo nagrad zaključil 44. Fest - mednarodni filmski festival v Beogradu, ki se je začel 26. februarja. V različnih sekcijah pa se je na Festu predstavilo tudi več slovenskih filmov in koprodukcij, ki jih je podprl Slovenski filmski center.

Šiška Deluxe v režiji Jana Cvitkoviča in v produkciji Perfo je bila v Domu omladine in dvorani Kulturnega centra prikazana v sekciji Fokus Evropa. Produkcija Perfo je bila v Beogradu pristona še s filmom Julija in Alfa Romeo režiserja Blaža Završnika, ki je v okviru mladinske sekcije Plazma Festić doživel mednarodno premiero.

Slovenska grozljivka Idila režiserja Tomaža Gorkiča v Blade produkciji pa je bila prikazana v sekciji Thrills and kills v Cineplexxu in Domu omladine.

V tekmovalnem programu pod kategorijo domačih (srbskih) filmov, so bile prikazane še štiri koprodukcije, pri katerih je bila pri sofinanciranju soudeležena tudi Slovenija. Dva filma med njimi smo si doma že lahko ogledali v kinematografih - Zenit Daliborja Matanića, kjer je kot koproducent sodeloval Gustav film in film Ti me nosiš hrvaške režiserke Ivane Juka, s koproducentom Vertigo. Glavni igralki v filmu Ti me nosiš Lani Barić je žirija (v sestavi Dragan Bjelogrlić, Vuk Ršumović, Kozmina Stratan, Nevio Marasović in Bernd Buder) podelila nagrado za najboljšo igralsko stvaritev.

Za nagrade se je potegoval tudi film Življenje je trobenta hrvaškega režiserja Antonia Nuića, v koprodukciji Staragare, ki je svetovno premiero doživel na festivalu v Varšavi. Pri nas bomo komedijo o ležernem jazzovskem trobentaču (v glavni vlogi Bojan Navojec) in njegovih družinskih peripetijah premierno lahko videli septembra na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

V uradnem tekmovalnem programu, v katerem je sodelovalo 15 filmov iz 13 držav, je bil za najboljšega med njimi razglašen ameriški film Kako sem izgubila nedolžnost v režiji Marielle Heller.

Na zadnji dan Festa so v tekmovalnem programu v beograjskem Sava centru prikazali še srbsko-južnokorejsko-slovenski film Prehod v režiji Dejana Zečevića (slovenski koproducent je BBO Star). V znanstvenofantastičnem trilerju v glavni vlogi agentke CIA nastopa Katarina Čas, ob njej pa še srbski zvezdnik Dragan Mićanović ter ameriška igralca Monte Markham in Ken Foree. Kot agenti CIA se odpravijo na misijo, da bi zavarovali podatke ameriškega vojnega satelita, ki je strmoglavil v Srbiji. A namesto satelita jih tam pričaka nekaj strašnega, nezemeljskega. Boj za preživetje se začne. Slovensko premiero bo film doživel 21. aprila v Kino-Gledališču Bežigrad, na redni spored pa prihaja 28. aprila.

Povezane novice