RE-ACT rezultati razpisa

26. januar 2016
RE-ACT izbral šest projektov v prvem krogu financiranja skupnega razvoja; objavljen pa je tudi razpis za 2. delavnico RE-ACT 2016

Predstavniki Hrvaškega avdiovizualnega centra, Avdiovizualnega sklada Furlanije - Julijske krajine in Slovenskega filmskega centra – partnerskih skladov pobude RE-ACT za medregionalno avdiovizualno sodelovanje in usposabljanje, ki je bila ustanovljena leta 2015 – so v okviru vsakoletnega koprodukcijskega foruma When East Meets West v Trstu na kratki slovesnosti razglasili šest projektov, ki bodo prejeli podporo v prvem krogu financiranja skupnega razvoja RE-ACT. Shema za financiranje skupnega razvoja RE-ACT, ki lahko zagotovi podporo za največ 6 projektov v višini najmanj 10.000 EUR na projekt na leto, je namenjena celovečernim igranim, dokumentarnim, animiranim in eksperimentalnim projektom v napredni fazi razvoja ter filmskim ustvarjalcem in producentom z območij partnerskih skladov, ki želijo skupaj razvijati projekte in spodbujati tesnejše profesionalne povezave med Hrvaško, Furlanijo-Julijsko krajino (IT) in Slovenijo.

Vsak od izbranih šestih projektov bo prejel 10.000 EUR. Programski svet RE-ACT jih je izbral izmed 30 prijav, pri tem pa sta mu svetovala priznana evropska filmska strokovnjaka: Françoise von Roy v zvezi z igranimi in animiranimi projekti ter Martichka Bozhilova v zvezi z dokumentarnimi projekti.

Seznam izbranih projektov:

1.Zgodovina ljubezni; scenarij/režija:Sonja Prosenc, igrani film
producent: Rok Sečen,produkcija: Monoo (Slovenija), ko-produkcija: Nukleus film (Hrvaška), Duo production (Islandija)

2.iOtok; scenarij/režija: Miha Čelar in Mate Dolenc, večmedijski dokumentarni film
producent: Miha Čelar, produkcija: Astral Film (Slovenija),ko-produkcija: Factum (Hrvaška), Quasar Multimedia (Italija)

3.Life Anew (La Vita Nuova); scenarij: Carlo Zoratti in Cosimo Bizzarri, režija: Carlo Zoratti, igrani film
producent: Marina Rosso, produkcija: Alpis (Italija), ko-produkcija:
Nukleus film (Hrvaška), DetailFilm (Nemčija)

4.Murder in the Cathedral (Umorstvo u katedrali); scenarij: Mima Simić, Jasna Žmak, Matija Pisačić, režija: Matija Pisačić, Tvrtko Rašpolić, animirani film
producent: Dijana Mlađenović, produkcija: Kinematograf (Hrvaška), ko-produkcija: Invida (Slovenija), Denis Friedman Production (Francija)

5.Storks (Rode); scenarij/režija: Tomislav Jelinčić, dokumentarni film
producent: Danijel Pek, produkcija: Antitalent (Hrvaška), ko-produkcija: Staragara (Slovenija)

6.The Lost Dream Team; scenarij/režija: Jure Pavlović, dokumentarni film
producenta: Jure Pavlović, Luka Venturin, produkcija: Sekvenca (Hrvaška), ko-produkcija: Staragara (Slovenija)

Na slovesnosti v Trstu je bilo tudi napovedano, da bo druga delavnica RE-ACT potekala od 2. do 5. junija 2016 med 12. filmskim festivalom Kino Otok v Sloveniji ob mednarodnem programu FrameWork organizacije TorinoFilmLab.

Prva delavnica RE-ACT je potekala v Motovunu (Hrvaška) julija 2015. Šest ustvarjalnih ekip iz treh partnerskih držav pobude RE-ACT je štiri dni razvijalo svoje projekte. Njihovo delo sta nadzorovala vodja skupine Stefano Tealdi in strokovnjakinja za dokumentarne filme Rada Šešić, svetovali pa so jim tudi strokovnjaki organizacije Torino Film Lab.

Šest ustvarjalnih ekip, izbranih za 2. delavnico RE-ACT, ki bo potekala junija 2016, bo tako kot njihovi predhodniki dobilo priložnost:

  • za osebne sestanke s strokovnjaki/mentorji organizacije TorinoFilmLab in pobude RE-ACT, namenjene najpomembnejšim področjem filmskega ustvarjanja, kot so razvoj scenarija, režija, slika, zvok, produkcija itd.
  • za sodelovanje na skupinskih srečanjih in ustvarjanje dolgoročnih ustvarjalnih in poslovnih partnerstev
  • za sodelovanje na plenarnih srečanjih programa FrameWork
  • za sodelovanje na namenskih platformah za mrežno povezovanje in predstavitev svojih projektov morebitnim koprodukcijskim partnerjem in predstavnikom filmskih skladov iz Furlanije – Julijske krajine, Slovenije in Hrvaške.

Rok za prijavo na delavnico RE-ACT 2016: 15. marec 2016

Več informacij na: www.filmreact.eu ali po e-pošti: info@filmreact.eu.

Povezane novice