Sklad za skupni razvoj RE-ACT in delavnica RE-ACT za razvoj projektov

06. marec 2015
RE-ACT je nova pobuda Slovenskega filmskega centra, Hrvaškega avdiovizualnega centra, in Avdiovizualnega sklada Furlanije – Julijske krajine v sodelovanju s platformo Torino FilmLab. Namenjena je filmskim ustvarjalcem in producentom, ki si želijo spodbujati tesnejše vezi v okviru Slovenije, Hrvaške in Furlanije—Julijske krajine (IT). Delavnica RE-ACT je nova delavnica za razvoj projektov, ki poteka ob mednarodnem programu FrameWork platforme TorinoFilmLab.

RE-ACT je nova pobuda Slovenskega filmskega centra, Hrvaškega avdiovizualnega centra, in Avdiovizualnega sklada Furlanije – Julijske krajine v sodelovanju s platformo Torino FilmLab. Njena cilja sta razvoj novih avdiovizualnih projektov in spodbujanje mednarodnih koprodukcij. Namenjena je filmskim ustvarjalcem in producentom, ki si želijo spodbujati tesnejše vezi v okviru Slovenije, Hrvaške in Furlanije—Julijske krajine (IT).

Sklad za skupni razvoj RE-ACT je razvojni sklad, iz katerega bo zagotovljena podpora za največ 6 projektov, ki bo znašala najmanj 10.000 EUR na projekt na leto. Programski svet, ki ga imenujejo trije sodelujoči skladi, bo preučil in ocenil projekte.

Merila za pridobitev podpore

  • celovečerni igrani, dokumentarni, animirani ali eksperimentalni projekti v začetni ali napredni fazi razvoja
  • projekti, ki tematsko povezujejo naša ozemlja ali že imajo zagotovljeno koprodukcijo treh držav/producentov
  • projekti, ki jim podporo za razvoj zagotavlja vsaj eden od sodelujočih skladov in, pri razvoju pa sodelujeta vsaj dve državi/producenta iz držav članic

Razpis bo objavljen septembra 2015.

Delavnica RE-ACT je nova delavnica za razvoj projektov, ki poteka ob mednarodnem programu FrameWork platforme TorinoFilmLab.

6 ustvarjalnih ekip, v katerih sodelujejo scenaristi (ali režiserji) in producenti iz Slovenije, Hrvaške, in Furlanije – Julijske krajine, bo imelo enkratno priložnost:

  • za osebna srečanja s strokovnjaki/mentorji platforme TorinoFilmLab in pobude RE-ACT, namenjena najpomembnejšim področjem filmskega ustvarjanja, kot so razvoj scenarijev, režija, slika, zvok, produkcija itd.
  • za sodelovanje na skupinskih srečanjih in ustvarjanje dolgoročnih ustvarjalnih in poslovnih partnerstev
  • za sodelovanje na plenarnih srečanjih programa FrameWork
  • za sodelovanje na namenskih platformah za mrežno povezovanje in predstavitev svojih projektov morebitnim koprodukcijskim partnerjem in predstavnikom filmskih skladov iz Slovenije, Furlanije – Julijske krajine in Hrvaške.

Časovni okvir

  1. Delavnica RE-ACT: 21. – 24. julij 2015, Motovun, Hrvaška
    Rok za prijave: 16. april 2015
  2. Delavnica RE-ACT: julij 2016, Slovenija
  3. Delavnica RE-ACT: julij 2017, Furlanija – Julijska krajina

Ciljna skupina

  • Ustvarjalne ekipe, ki jih sestavljajo scenaristi (ali režiserji) in producenti iz partnerskih držav/regij: Slovenije, Hrvaške in Furlanije – Julijske krajine z že zagotovljeno podporo za razvoj enega od treh partnerskih skladov ali projekti z vsaj dvema producentoma iz partnerskih držav

Merila za projekte

  • Celovečerni projekti (igrani in dokumentarni), ki so tematsko povezani z ozemlji treh partnerskih držav/regij in imajo dobre možnosti za koprodukcijo
  • za delavnico mora biti na voljo prva različica scenarija v angleščini in sicer najpozneje do 1. julija

Dokumenti

Za prvo delavnico RE-ACT, ki bo potekala od 21. do 24. julija 2015 v Motovunu na Hrvaškem, je treba do 16. aprila 2015 predložiti naslednje dokumente:

  • izpolnjeno prijavnico (na voljo tukaj)
  • motivacijsko pismo (1 stran) glede vaše udeležbe na delavnici
  • sinopsis (1 stran)
  • treatment (8–10 strani)
  • pismo o nameri (1 stran) producenta in scenarista (ali režiserja)
  • profil producenta in scenarista (ali režiserja)
  • profil družbe

Scenariji morajo biti pripravljeni pravočasno, in sicer do 1. julija 2015.

Kotizacija in pogoji za udeležbo

Udeležba na delavnici RE-ACT je brezplačna. Vsem udeležencem bo med delavnico na voljo nastanitev, krili pa jim bomo tudi del stroškov za prehrano.

Rok za prijavo

Vse dokumente je treba poslati do 16. aprila 2015 v angleškem jeziku po e-pošti na naslov info@filmreact.eu.

Končni izbor

Programski svet RE-ACT, ki ga imenujejo trije sodelujoči skladi, preuči vse upravičene projekte in oceni njihovo umetniško vrednost, izvedljivost in koherentnost projektov kot prihodnjih koprodukcij med sodelujočimi državami/regijami. Posebna pozornost bo namenjena zagotavljanju pravične razporeditve projektov glede na države/regije in žanre.

Izbrani projekti bodo objavljeni med filmskim festivalom v Cannesu 2015.

Več info: www.filmreact.eu

Povezane novice