Vinko Möderndorfer nagrajen za režijo Inferna

14. september 2015
Na 8. Leskovačkem mednarodnem festivalu filmske režije (LIFFE) je Vinko Möderndorfer prejel drugo nagrado »Živojin Žika Pavlović« za najboljšo režijo za celovečerni film Inferno.

Iz obrazložitve žirije: »Milijone tranzicijskih žrtev povezuje krik odpuščenega slovenskega delavca. Pogumen, krvav rez v skupno stvarnost«.

Festival filmske režije v Leskovcu je nagrade poimenoval po srbskem filmskem režiserju črnega vala Živojinu Žiki Pavloviću, ki je velik del svojega filmskega opusa posnel v Sloveniji. Njegov zadnji slovenski film je Nasvidenje v naslednji vojni po romanu Vitomila Zupana Menuet za kitaro iz leta 1980.

V tekmovalni program letošnjega LIFFE, ki je potekal od 8. do 12. septembra v srbskem Leskovcu, je bilo izbranih 11 celovečernih filmov iz regije. Med njimi tudi filmi Otok ljubezni Jasmile Žbanić, Panama Pavla Vučkovića, Takva su pravila Ognjena Sviličića, Cure život druge Andrea Štake, Gorčilo Milana Karadžića, Do Balčaka Stole Popova.

Prvo nagrado »Živojin Žika Pavlović« za najboljšo režijo je prejel Vuk Ršumović za film Nikogaršnji otrok (premierno predstavljen in nagrajen na lanskem Beneškem tednu kritike), tretjo nagrado pa Goran Radovanović za film Enklava (letošnji srbski kandidat za tujejezičnega oskarja).

Filme je ocenjevala tričlanska žirija v sestavi: igralec Branislav Lečić ter režiserja Branko Baletić in Branko Schmidt.

Letošnji prejemnik priznanja "Živojin Žika Pavlović" za afirmacijo srbskega filma v svetu je igralec - legenda jugoslovanske kinematografije - Bata Živojinović. To priznanje so do sedaj prejeli Dragan Nikolić, Lazar Ristovski, Rade Šerbedžija in Miki Manojlović.

Glavno vlogo odpuščenega delavca je v filmu Inferno odigral Marko Mandić, ki je pred nekaj dnevi zanjo prejel nagrado za najboljšega igralca na 31. mednarodnem festivalu v Aleksandriji, Egipt.

Film Inferno je nastal v produkciji slovenskega Forum Ljubljana in koprodukciji hrvaške Kinorame, makedonskega Sektor filma in srbskega Delirium.

O filmu

V glavnih vlogah igrata Marko Mandić in Medea Novak. Igrajo tudi Renato Jenček, Jernej Šugman, Jana Zupančič, Sebastian Cavazza, Lara Volavšek, Marko Bukvič in drugi.

Ustvarjalci filma: režiser in scenarist Vinko Möderndorfer, producentka Eva Rohrman, direktor fotografije: Mirko Pivčević, montažer Andrija Zafranović, scenograf Dušan Milavec, kostumografinja Alenka Korla, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, snemalec zvoka Peter Žerovnik, oblikovalec zvoka Julij Zornik, direktor filma Matija Kozamernik, koproducenti: Ankica Jurić Tilić, Vladimir Anastasov, Angela Nestorovska, Biljana Prvanović, Srdjan Dragojević.

produkcija Forum Ljubljana, koprodukcija: Kinorama, Sektor film, Delirium in RTV Slovenija; sofinancerji: Slovenski filmski center, Hrvaški avdiovizualni center, Makedonska filmska agencija, Filmski center Srbije, MEDIA. S pomočjo Filmskega studia Viba film.

www.filminferno.si

Povezane novice